Thursday, March 16, 2017

DaYanG

“Hoi!!!!!!!!!!!”
Liya humban jerit nyaring. Mata membuntang lihat apa yang terhidang di depan sana. Liya nampak Dayang yang terbaring di atas tanah dengan dua tangan memaut perut. Sah-sah itu kerja tiga makhuk jahanam tu. Liya bukan tak tahu mereka memang benci sangat pada Dayang sejak dari masa berkawan dengan arwah Azhar lagi. Celaka punya manusia! Hati panas Liya dah menyumpah. Gigi diketap. Mata Liya merah menahan marah pandang Dayang yang terlentang menahan kesakitan. Dah la Dayang tu dalam tempoh berpantang lagi. Memang dasar manusia tak ada hati perut. Dua tangan digenggam kuat.
Aziah, Azma dan Puan Jiyah hala ke arah belakang serentak. Mencari suara yang menjerit. Azma lempar cebik nampak Liya. Aziah ikut tayang senyum sinis. Dia kenal susuk tubuh itu. Itu sekutu perempuan legam ni la. Tuii! Dihumban ludah ke tanah Dayang terbaring. Liya berlari deras dan melompat. Ketiga-tiga beranak tersentak. Terkejut. Liya tayang riak bengis. Tangan kanan dihunus ke arah mereka.
“Kau orang anak beranak ni memang binatang!”
“Kurang ajar ek mulut kau, celaka!” Azma membalas berani. Tubuh melintang ke depan.
Liya mara. “Kau tu yang kurang ajar, setan!” Serentak dua tangan Liya menolak kuat tubuh Azma. Terduduk Azma ke tanah. Aziah terkejut dengan tindakan Liya. Cuba membalas. Tangan diterjah ke depan. Mahu menampar Liya. “Hey celaka! Dah la hodoh. Perangai pun hodoh sama!” Liya lebih bersedia. Direntap tangan Aziah dan ditolak sekuat hati. Tersembam Aziah ke tanah. Jatuh di sebelah dan menimpa tubuh Azma. Puan Jiyah yang memandang membeliakkan mata. Terkejut.
“Aduh! Sakit la aku, long! Tepilah!!!!!” Azma tolak kuat tubuh Aziah. Muka berkerut menahan sakit. Hati menyumpah-nyumpah.
“Celaka ni yang tolak akulah, bodoh.” Tangan Aziah tolak Azma balik. Marah dengan tindakan Azma yang menolak kuat tubuhnya. Puan Jiyah bercekak pinggang pandang Liya. Telunjuk dituju pada Liya.
“Kau ni…”
“Haa…aku apa?! Cakaplah kalau berani!” Liya ikut cekak pinggang. Puan Jiyah terkumat-kamit memaki dalam diam. Nak cakap depan-depan memang dia tak berani bila dah tengok apa yang jadi pada Azma dan Aziah. Karang dia pulak yang mencium tanah.
“Kau pun nak rasa cium tanah kubur ke, perempuan tua?” Liya baling renung tajam. Puan Jiyah ketap gigi. Celaka betul budak ni! Macam tau-tau aje apa yang ada dalam kepala otak aku ni. Dihempas nafas tak puas hati seraya menjeling pada Liya.  Takut jugak kalau benar-benar Liya akan menolaknya. Dia sudahlah tidak kuat lagi. Kalau jatuh nanti mahu sakit-sakit badannya.  Dah tua-tua ni bila sakit memang lambat nak baik. Merungut pulak Aziah nanti kena jaga dia. Tubuh diterpa pada Azma dan Aziah yang terduduk di tanah.
“Sakit ke?” Disapu-sapu tubuh kedua-duanya.
“Mestilah sakit. Apa bodoh soklan mak ni.” Aziah tepis tangan Puan Jiyah.  Azma baling jeling. “Bodoh betul! Dah jatuh memanglah sakit. Takkan sedap pulak!” Puan Jiyah terkulat-kulat. Liya lempar senyum sinis. Padan muka!
 Dayang cuba bangkit. Rose yang sudah sampai laju menerpa ke arah Dayang. Dipapah tubuh lemah Dayang. Liya ikut membongkokkan tubuh. Tubuh Dayang diangkat. Rose paut bahu kanan Dayang.
“Kita pergi hospital dulu ye. Check. Aku risau kau bentan. Lama nak baik nanti.”  Azma dan Aziah yang mendengar dan memandang lempar cebikan. “Mampus lagi baik!” Dayang dan Rose saling memandang. Rose cuba bangun. Mahu melawan. Dayang tarik tangan Rose. Kepala menggeleng. Mata dikerdip. Menghalang. Rose lepas nafas. Suka sangat mengalah la kau ni, Dayang. Tu pasal dorang berani. Liya laju tegakkan tubuh. Merapatkan langkah pada Azma dan Aziah.
“Kau semua tu yang patut mampus, celaka!!” Liya lontar jerit. Memanah tajam pada kedua-duanya. Puan Jiyah ketap bibir. Setan punya budak. Maki yang cuma bergema dalam hati. Tidak berani diluahkan. Bimbang dengan tindakan balas Liya.
Rose elus wajah Dayang.
“Kita pergi hospital ye.”
“Tak payahlah. Aku tak ada apa-apa. Sakit sikit aje. Rehat aje kat rumah nanti okeylah.” Suara perlahan Dayang membalas. Rose geleng kepala. “Mana boleh camtu, Dayang.”
“Okey la sangat kau tu. Kau jatuh tau tak? Kau ingat kau tu badang ke?” Liya lempar renung tajam.  Rose ikut mengangguk.
“Haah, Dayang. Jatuh kan. Bahaya tu. Luka pembedahan tu pun belum baik lagi. Kau tu dahlah dalam pantang lagi. Kita pergi hospital ye.” Rose cuba pujuk Dayang.
“Dah. Jangan banyak cakap. Jom pergi hospital.” Liya keluar suara veto. Dayang terdiam. Bahu kiri Dayang disauk.  Dayang pusing pandang Aziah, Azma dan Puan Jiyah.
“Mak…kak long…kak ngah....Hajar minta maaf.” Dayang pusing pandang Liya. Tahu yang ketiga-tiganya pasti marahkan perbuatan Liya. Ketiga-tiganya hala pandangan tajam bergaul sakit hati. Sakit hati dengan apa yang telah dilakukan Liya pada mereka.
“Aku bukan mak kaulah, bodoh!” Puan Jiyah lempar jerit.
“Berhambus! Jangan kau pijak lagi kaki sial jijik kau tu ke sini.” Aziah bangkit melempar maki. Azma ikut bangkit.
“Kak long…”
“Dah. Mari balik. Jangan kau layan setan bertanduk tiga ekor ni. Orang-orang dalam kubur ni pun meluat tengok muka dorang. Aku lagilah nak muntah.”
“Hooi!”
“Apa?!” Liya jegilkan mata.
“Aku nampak muka kau orang jejak kawasan kubur ni lagi…jaga!”
“Kau ingat kawasan kubur ni bapak kau punya ke?”
“Kurang ajar punya perempuan hodoh!!!!!”
“Kau tu yang kurang ajar la, perempuan puaka.” Liya tak mahu mengalah. Panas hatinya dengan kata-kata Aziah.
“Kau tu yang puaka la setan.” Azma lempar provokasi balas. Liya sudah mendepa. Dayang pegang kuat tangan Liya. Menghalang.

“Jom kita balik.” Dayang bersuara perlahan sambil terus tarik tangan Liya. Tidak mahu makin marak nanti perang mulut Liya dengan kedua-dua kakak iparnya. Rose tepuk bahu Liya. ”Dah la. Jangan layan. Nanti kau pun sama mentel empat suku macam dorang.”  Liya hempas dengus sambil hunus telunjuk tajam pada ketiga-tiga. Jaga korang! Dayang terus tarik tangan Liya. Langkah diatur ke depan. Dayang sempat kerling pada kubur Azhar. Har…Hajar balik dulu ye. Nanti Hajar datang lagi lawat Har. Har rehat ye. Assalamualaikum.

No comments:

Hati Ini Pilih Kamu

"Saya dah tak ada hak lagi nak duduk kat rumah tu." Rumah tu milik Zainal. Dan isyarat kak long yang humbankan beg pakaian aku be...