Friday, January 18, 2013

KHAL ATAU JOE?!!!

Listen! Listen! Listen!Listen!!!!!!!!!!!!..hahahaha. Mau tumpang fenomena listen gak. tak kira!

Sila tengok tajuk post kucc. Nampak kan? GUD...ok, macam nie...korang dah ikut LCDJM till B18 kan. Jadi... SUREEEE dah kenal dua-dua watak ciptaan kucc ni kan. So *tarik napas dalam-dalam dan lepas*...mana satu sesuai jadi hero? Khalish Ariq atau Johan Khusairy. Mana satu antara dua yang PALING sesuweiiiiii buat Qistina barbie doll. *angkat kening tinggi tinggi sambil kerut kening*..hehehe

Or dua-dua pun korang tamau....tak layak...hampeh...kasi cantas sama diorang... Matikan. Bungkus. Kurierkan ke laut..wakakaka. Pastu, bagi Annur Qistina hero baru. Boleh? Nak? Ngeh ngeh ngeh... 

Beri sebab. Kalau logik..kalau masuk..kalau ngam..kalau kena gaya...kucc akan pilih satu untuk lead LCDJM ni * kalau yer...LISTEN betul3x apa kucc sebut tadi..hahahaha* dan 3 pendapat terbaik akan dapat latest buku kucc yang akan diterbitkan nanti, insya-Allah. Korang semua pun kena doa2kan sama yer moga buku ke-3 kucc dapat diterbitkan. Sebab doa ni kunci untuk kita umat islam. Dan mendoakan kebaikkan untuk kawan2 kita itu sangat2 dituntut dan insya-Allah dimakbul oleh-Nya. 

Ok lah ok lah. Cepat tolong kucc. Dah nak pinsan pinsan nih aar fikir. *hempas kepala atas meja. Dua tangan paut rambut*

Undian dibuka sekarang dan ditutup pada 12 tengahmalam hari ahad, 20 Jan bersamaan 18 Rabiulawal. 

86 comments:

Anonymous said...

NK KHAL JGK!!!...blh x kak??hehe...

dhiya_suci said...

akak sy kalau blh nk Qis ddn Khal..
walaupun khal tu mmg mcm sesuatu ckit...
tp still die syg qis bnyk2 wooo...
tp xnk la die dgn joe..
sbb kawan adalah kawan.. xleh la nk tukar2..
tp kalau nk buat konflik berterusan..
kite bg twist ckit., bg hero br.. konon2 mcm Qis da x mau pilih joe or khal..
last resort br la kak end kan qis dan khal...
walaweiii nk gak qis dgn khal..
biasa la.. everyone deserve second chance right??

dhiya_suci said...

akak sy kalau blh nk Qis ddn Khal..
walaupun khal tu mmg mcm sesuatu ckit...
tp still die syg qis bnyk2 wooo...
tp xnk la die dgn joe..
sbb kawan adalah kawan.. xleh la nk tukar2..
tp kalau nk buat konflik berterusan..
kite bg twist ckit., bg hero br.. konon2 mcm Qis da x mau pilih joe or khal..
last resort br la kak end kan qis dan khal...
walaweiii nk gak qis dgn khal..
biasa la.. everyone deserve second chance right??

Eijan said...

Khal mmg sangat mencintai Qis...tapi sifat cemburu buta dan sifat terlalu ingin menguasai dan menunjukkan Qis tu hanya untuknya telah memakan diri sendiri sehingga dua2 hati merana....

Joe sifat romeonya yg cool dan caring memang mampu buat Qis terasa akan auranya itu...blh perasan juga Qis akan kehadiran Joe...

Tapi...jeng3x
Jauh didasar hati Qis hanya terukir nama Khalish Ariq yg sengal itu....kerana cinta bagi Qis sgt suci dan tulus.....

Jadinya...I tetap pilih si Senggal KHAL tu untuk Qis....supaya KHAL lebih menghargai peluang kedua yg diberi Qis...Jangan sampai tergelincir lagi....so KHAL better kawal ego dan sifat ingin menguasai Qis tu.....

iyads said...
This comment has been removed by the author.
rin said...

JOE!!!!! JOE!!!!!!! JOE!!!!!

listen3x LOL

kalau Joe jadi hero cerita ni akan jadi luar biasa! sudah selalu baca lelaki yg pernah menyakiti hati heroin akhirnya pasti dimaafkan setelah merayu2 si heroin..too common/cliche

kali ni biar dera hero yg pertama supaya jadi pengajaran jgn anggap perempuan lemah hanya kerana cinta pertama!

saya sokong Joe but up to you dear writer <3

Anonymous said...

streotypenya......as most novel outside there...khal akan jadi pilihan....if nak pilih khal, ajar dulu khal cukup2 biar dia betul2 berubah (suka suki dia nak buat Qis macam perempuan tak bermaruah!)mmg setiap manusia perlu diberi peluang kedua untuk menyintai tetapi bukan bermakna peluang kedua untuk menyintai org yang sama.....

tapi yg jarang-jarangnya Joe yg sudah lama menyintai.....dan perlu diingat menyintai tidak semestinya memiliki......

yang tidak selalu org buat adalah 3rd hero outside there yg lebih berhak ke atas Qis...menyayangi,menyintai,mempercayai,memahami sepenuh hati dan menerima segala kelebihan dan kekurangan diri Qis....dan bukan seorang yg possessive seperti khal yg boleh membuatkan seorang pompuan lemas! we still need our own space to breath...

again....penulis lebih berhak utk menentukan...siapa pun pilihan Qis...kami pembaca tetap menyokong penulis.....

nur said...

listen..listen..listen..hehehe

nak KHAL jugak jugak...
first love tu..heheheh

Anonymous said...

2-2 pn tak mo!!!!
hehehe....jht eik sy ni....pe kate tetibe ade hero br....br mengancam..

~~ZQ~~

Anonymous said...

listen listen listen!
i want khal n Qis....
Joe just BFf only!..... :)

kak na said...

akak nak qis dgn joe tp qis masih menanti khal .....so qis n khal

faizah said...

KHAL

CikLaila said...

kak nk JOe nk Joe

Boleh kn...

Anonymous said...

kalau saya pilih joe.biarlah kenangan lalu menjadi lipatan sejarah.

Anonymous said...

joe

msms said...

JOE please..

ainulrida said...

A 3rd hero.

Khal terlalu cemburu buta walau dia sayang sangat2. Memang dia tengah berusaha untuk berubah tapi perasaan cemburu tu bukan boleh dikikis.

Joe pulak, mcm ada yg tak kena dgn dia. Qistina cuma anggap as BFF tapi rasanya Joe tak. Mcm mana Maya boleh kemalangan? sebab gaduh ke?

nurul said...

I rase Joe lg sesuai.yes,khal adalah cinta mati Qis tp suatu ketika dulu kan...walaupun dah memaafkan, ttap sukar melupakan..walau cinta sedalam mane pun,kadang2 pluang untuk bersama semula bersama insan yg pernah melukakan bukanlah jalan terbaik...Khal ade sifat mnguasai dan cemburu..Joe plak,kadg2 kwn yg di sekeliling kite yg selama ini memberi kekuatan dalam x sedar..maybe kematian maya adalah peluang untuk Joe dan Qis??who knows..Cliche sgt hero buat salah tp lastly bersama gak..

hamidah said...

khal, sbb akan lebih hargai qis setelah kehilangannya dulu,dia taklah jahat sgt cuma cemburu aje.joe bff dahla satu office pulak tu,ada juga tempat qis nak release tension

hamidah said...

khal, sbb akan lebih hargai qis setelah kehilangannya dulu,dia taklah jahat sgt cuma cemburu aje.joe bff dahla satu office pulak tu,ada juga tempat qis nak release tension

Anonymous said...

walau apa pun terjadi saya nak khal juga jd hero

Kak Sue said...

Kalau Kak Sue nak Khal dan Qis....
Sebab kalau dalam hati Khai dan Qis x ada perasaan kasih dan sayang tentu telah tertulis nama insan lain kerana 5 tahun masa yang lama.... dan kerana kasih serta sayang yang kuatlah maka dalam hati mereka tertulis nama yang sama ....Insyallah.... Jodoh itu milik mereka
Qis ada prinsip kawan baik x mungkin jadi kekasih ....
dan bersediakah Joe untuk terus mencari penganti Maya yang baru saja pergi.... tentu Joe pun faham Qis dan Khai susah untuk melupakan sayang mereka selama ni.... seperti mana Maya pergi meninggalkan Joe tetapi sayang pada Arwah tetap kuat kan.... Insyallah Jodoh Joe pasti ada tapi bukan waktu terdekat ini.... mungkin Joe boleh menolong Qis untuk melihat kesungguhan Khai untuk memiliki Qis semula......

Aziela said...

My Dear KUCC,

Akak memang sejak awal cerita dah nampak something2 dengan Joe. Joe lebih ikhlas jiwanya. Tak kiralah dengan Qis, mahupun dengan orang lain. Memang betul, sebabkan dia baik, dia ikhlas, boleh jer nak 'aniaya' dia jadi blacksheep supaya cinta Qis segar kembali untuk Khal, tapi bear in mind, even dalam realiti sekalipun, orang yang ada sifat cemburu terlampau ini amattt sukar diubati. Ini adalah penyakit jiwa. Cemburu bermakna mereka tidak percaya dan tidak yakin kepada pasangan. Paling teruk, tidak yakin dengan dirinya sendiri.

Dalam bercinta, dah banyak kali Qis beri peluang pada Khal untuk berubah kan? So, pada malam penyatuan mereka, Khal lupa janji2nya pada Qis. Tengok apa yg dah berlaku? Bukan setakat Qis, tapi Joe, Kamal dan keluarga kedua-dua belah pihak turut sama menderita. Buat kesekian kalinya, masih cuba nak beri peluang? Ini bukan peluang kedua lagi, setakat yg akak faham dalam novel ni. So, berapa puluh tahun lagi nak tempuh kehidupan dengan Khal sebagai isteri? Berapa juta kali lagi peluang nak kena bagi nanti, sebab Khal tahu yang dia boleh buat silap sebab akan di maafkan oleh Qis, kan?

Dah 'aniaya' Joe sebab nak setia dengan cinta Khal, kenapa mesti sekarang Qis nak aniaya diri dia sendiri juga? Wajarkah Qis berkahwin dengan Khal sedangkan dalam hatinya sentiasa ada rasa curiga dan was2, takut2 Khal akan kembali sifat cemburu itu? Novel is a reflection of reality. Bahagiakah perkahwinan kalau ada rasa was2 itu?

Sebaliknya, Joe dah buktikan. Banyak kali keikhlasan dia terpancar. Dia jujur dengan Qis, in fact jujur dengan Khal. Gentlemen kerana pertahankan maruah wanita walaupun dia tahu hak orang lain.

Persahabatan Joe dengan Qis tetap kekal walaupun Qis reject dia. And now, kasih sayang dia pada arwah isteri obvious walaupun di hatinya masih ada Qis.

Joe lebih matang. Khal masih belum belajar dari kesilapannya. Biarkan Qis jadi satu kesilapan pelajaran dalam sekolah kehidupan Khal supaya dia akan berikan yang terbaik kepada wanita lain yang tak pernah terguris dengan tindakan Khal.

Sebaliknya, benarkan cinta Joe dan Qis bersatu. Apa salahnya develope sayang Qis kepada Joe dari sahabat kepada pasangan jiwa? Benarkan kebahagiaan mereka bersatu.

Buktinya, macam Dr. Duhaila dan Akhmal Hafiz. Akhirnya Akhmal bahagiaa sangat dengan Siti lepas Duha tidak berpaling pada dia lagi kan?

I loveee NLBB.

Ok, panjang lebar. Sekadar pendapat. Oh, by the way it's still your call kan.

Anonymous said...

teman rasa perlu ade hero baru..byk dh cter yg heroin akn kembali kpd first love walau disakiti..jd hope aka dpt tukar genre tersbt dgn de watak baru yg dpt mendampingi Qis...

Anonymous said...

akak pilih Joe sebab dialah teman/pendamping sejati Qis masa susah dan senang. Kita tengok Khal mungkin cintakan Qis tapi pada akak dia cuma ada rasa ingin memiliki Qis aje. sifat cemburu buta keterlaluan dan tidak mempunyai kepercayaan terhadap Qis akan berlarutan w/pun dah berkahwin nanti sedangkan kepercayaan tu penting dlm sesuatu hubungan.
memaafkan Khal x salah, tapi nak hidup sehidup semati dgn orang macam tu.... kena fikir byk kali lah ye

sri putra

sha said...

joe :)

Anonymous said...

joe !!!! kesian kat joe dah lama tunggu qis . buat lain sikit kita kasi joe dgn qis ok !!! tapi kesian pulak kat khal T____T tkpa khal pass kat saya ;)

Qistina Latief said...

.Nak joe.............padan muka khal ye........

a_must said...

Saya pilih Joe sebab ;

a)Cliche. Khal adalah pilihan yang membosankan sebab kebanyakkan novel selalu memilih Khal. Qistina akan memberi pengajaran pada Khal kemudian memaafkan. Tujuan penulis baik sebab mengingatkan kita sifat mulia iaitu memaafkan dan setiap insan berhak diberi peluang kedua.

b) Memaafkan kesilapan lalu tidak beerti Qistina mampu melupakan kenangan pahit yang berlaku. "We are just humanbeing". Wanita bisa memaafkan tetapi tak bisa melupakan. Peristiwa pahit itu akan sentiasa membayangi hubungan mereka berdua sama ada secara baik atau tidak. Qistina atau orang sekelilingnya akan sentiasa memikirkan wujud kebarangkalian Khal mengulangi perkara yang menyakitkan Qistina disebabkan cemburu dan kepercayaan yang rapuh terhadap Qistina. Khal pula akan mencuba sebaik mungkin tidak mengulangi menyakitkan Qistina dan mengawal dirinya.Bersabar dan mengawal amarah itu baik tetapi hubungan ini mungkin kurang rencahnya ?

c) Cinta pertama sukar dilupakan ? Kebanyakkan orang mengatakan ya. Tetapi hubungan yang lebih serius spt suami isteri tidak berlandaskan cinta semata-mata. Ia berkisar kepercayaan dan tanggungjawab. Seorang suami bukan sekadar suami dan pencinta. Suami patut menjadi sahabat, mata dan telinga yang menegur bila salah dan mendengar apabila memerlukan (begitu juga sebaliknya), yang mampu menerima baik dan buruk kita seadanya, menjadi rujukan kita yang tak perlu sentiasa betul tetapi sekurangnya mampu memberi idea atau hanya sokongan di kala susah dan senang, yang mampu berkongsi cerita dengan kita walaupun kadang2 hanya jenaka bodoh. Jadi Joe sebagai BFF satu pilihan yang lebih baik.

d) Cinta tak semestinya memiliki. Joe baik sebagai pencinta dan BFF. Sebab itu beliau melepaskan Qistina kepada Khal suatu masa dulu dan menerangkan perkara sebenar kpd ayah Qistina dan Khal. Kalau dia jahat, baik Joe ambil kesempatan di atas salah faham Khal tue. So why not, bagi chance dekat Joe kali ini. :)

e) Qistina yang kecewa dan putus cinta pertama disebabkan sikap insan yang dicintai, belajar erti peritnya perpisahan dan kegagalan cinta. Joe yang kehilangan Maya, si isteri kesayangan di kala bahagia. Gabungan kedua-dua mereka dalam satu hubungan mungkin lebih bermakna, melengkapi kekurangan dan kelebihan yang mereka ada.

f)Peluang sekali seumur hidup ? Kita hari ini adalah natijah keputusan kita di hari yang lalu. Semua orang menginginkan happy ending tapi tak semestinya dapat. Kejamkah untuk Khal ? Pengalaman adalah guru kehidupan yang terbaik.

g) Khal dan Qistina masih saling menyintai so patut pilih Khal. Tak setuju pilih Khal untuk sebab ini. Kalau sebab cinta jer, naper ramai jer orang kahwin sama2 cinta bercerai? hehehee

Maaflah kucc, saya melalut panjang. tulis apa yg muncul dlm kepala jer. Saya pilih Joe untuk kelainan. :)

Aznati

Anonymous said...

Listen3x!
Ai pilih khalish Ariq jugak...
Even dia a bit sengal (maybe more) dia sgt sayanngkan Qis.. So, apa yg tjadi ni akan buat dia lbh sygkn qis + jaga hati qis di ms depan. Pluus yang PALINnG PENTInG - qis pon sygkn khal... Itu yg terbaekk.

~M.A~

noorliyana Shamsuddin said...

Qis + Joe lagi sesuai nak di bandingkan Qis + Khal

Banyak sebeb kenapa Qis akan terpikat n berasa lapang hati untuk memilih Joe . .

Qis adalah cinta pertama Joe
Joe menghormati perasaan Qis bila Qis memilih Khal.
Joe adalah manusia yg penuh dengan kasih sayang n tak mudah menyakiti hati orang yg dia sayang

semua ni tak ada pada Khal...Khal walau pun dah dapat Kasih sayang Qis sepenuhnya, dia tetap tak pecaya dengan diri sendiri n dah tentulah dengan Qis. Walau sayang di mulut n di jiwa tapi hati Khal tatap jelek tetap ada syak yg bukan sedikit pada Qis n dah tentu pada Joe yg menjadi saingan

Khal tak layak untuk dapat cinta Qis, bukan sikit kesalahan yg diciptakan. . bayangkan kita kena tinggal masa nak angkat nikah dgn alasan bengong macam tu, tak boleh ke Khal ketepikan dulu perasaan marah n demdam uruskan dulu majlis yg sedang berlangsung, tak terfikit ke perasaan , maruah, sedikit kasihan pada Qis kalau bukan Qis paling tidak pun Keluarga kedua belah pihak Ibu & Ayah Qis n Ibu n Ayah Khal. . .kalau abah aku dah lama meninggal kat situ hehehe. Khal adalah manusia yg pengtingkan diri sendiri dia bukan mencintai Qis tapi dia hanya nak memiliki Qis, kalau rasa cinta n sayang tu ada pada dia, dia tak buat macam tu . . .

peh panjang berjela yg pasti Khal tak perlukan Qis . . Joe yg perlukan Qis. . . sesungguhnya Qis akan lebih bahagia bila dengan Joe

Anonymous said...

Agree dgn comment aziela....biarlah qis dgn joe, bfriend tak semesti tak leh kahwin...watak joe very special...there are something dlm diri dia yg buat dia lain dr khal. Khal not mature dlm tindakannye and terlalu jealous...is not good dlm pkahwinan. Mmg dlm hati qis ada rase kat khal tapi itu semua biase for first love...wpun dah kahwin the memories is still there tapi tak salah kita beri peluang pd yg lain....Klau cite ni diterbitkan biarlah lari dr kebiasaan....Finally is up pd penulis to decide...

d_inda said...

dear writer,
cuba kita tempatkan diri as Qistina.
dimalukan pada malam pernikahan,
dimarahi kaum keluarga,
ditinggalkan cinta hati,
maruah diperkotak-katikkan...
semuanya jd pada satu malam sahaja.. malam yang sama...
tak mungkin semua orang boleh bangkit sekuat Qistina kan??

everybody deserve second chance...
baik Khal yang bersalah mahupun Joe yang dah lama sayang...

Qis dah faham sangat perangai Khal,
dan dah banyak sangat bg peluang dengan Khal..untuk berubah..
Namun, Qis pula yang ditinggalkan...
tak patut...tak patut..

conclusion: saya rase Joe deserve THIS second chance...
biarlah ade insan lain yang lebih sesuai dengan Khal..
lagipun...cinta tak seharusnya memiliki..kan???

TAPI...terserahlah dekat writer nak buat mcm mane...:)



Ann said...

Dua2 x nak, sbbnyer kesian kalu pilih salah satu... pilh yg ni frust pulak yg satu lagi ye x, dua2tu baik dan romantik, mcm yang KUCC tulis, cipta satu watak yg betul sesuwei dgn qis dan cinta smpai ke tua.... hi.. hi...

Anonymous said...

Sy pilih Joe...

aimajemma said...

vote for JOE...

hehehhehe.. no reason sbenarnye.. cme rasa JOE sesuai untuk Qis..

Anonymous said...

wwannurr...
aku nak joe khusyariri,,,,dia lebih matang berfikir, tindakan tak melulu, lomantik maa, suka ambik berat pasa qis,
khall??? huh.. banyak songehh, tindakan tanpa usul periksa, belum kawin dah bersangka buruk, kalau dah kawin camne mak tulung??, dah terjadi baru nak nyesal,, pirahhh

kak nora said...

nak KHALLLLLL... sbb joe bff qis biar la kekal jd bff tapi apa salahnya gunakan joe nye kelebihan tu utk uji khal..adakah khal masih khal yg dulu @ khal benar2 dh berubah..perlu diingat yer dlm hati qis hnya ada KHAL...walau qis kata benci tahap petala ke 8 ke meluat, marah, loya tetap khal bertakhta dlm hati qis..

Anonymous said...

nak hero baru!!!biar ade hero baru lagi best...joe ttp bestfriend qis,khal jd mase silam qis w'pun blh beri peluang kedua tp xnk gak die ngan qis... terpulang pd kuc...

Anonymous said...

Wahhh susah nk buat pilihan . Masing2 ada klbihan sndri . Err mybe khal kut

lieda said...

Salam..kak..bg sy khal lg sesuai..walaupun die ade buat slh ngan qis tp die dh blaja dr ksilapan lalu..lgpuny qis tu mmg cinta mati die dr dulu..x wajqr kta buat die trima blasan dr khilaf die yg dulu..bg die pluang..skurang2nye joe dulu ade maya yg tman die walau skejap..tp khal?5 thn die tgu qis..qis pun mmg x leh nk lpakan khal..jgn buat mereka sengsara dlm diam..plsss..huhuhu..emosi tol.dh mcm watak diri sdiri plak..huhuhu

Anonymous said...

Hero baru ok jugak . Nanti dua-dua frust . Huhu . Adil dan saksama

Fizah Safar said...

Saya pilih Joe. Joe is gentlemen. Dari awal dia cakap direct suka Qis. So dia terima Qis sebab Qis. Bagi saya dia bersaing cara sihat. Dia boleh je sabotaj Khal tak yah expalin kejadian sebenar. Tapi dia tak buat sebab dia sayang Qis. Sape kata BFF tak sesuai. Bagi saya BFF la lebih baik sbb dia tahu dan mampu terima kelebihan dan kekekurangan kita.

Khal; dari awal dah ada sikap nak menguasai dan obses pada Qis. Orang kata cemburu tanda sayang. tapi kalau cemburu buta membinasakan. Dah lama berkawan hingga nak kahwin tak kan tak kenal hati budi Qis lagi. Sedih tau samapai family kita sendiri buang kita tanpa dengar penjelasan.

Saya nak jugak kisah pilih JOE (Tak kira sambil hentak2 kaki :-)). Orang kata lebih baik terima orang lebih mencintai dan menyayangi kita lebih dari kita, dari memilih orang yang kita lebih mencintai kita kerana dia akan lebih menghargai kita. Lagipun memaafkan tak semestinya melupakan. Perkara cam tu kalau diungkit kemudian hari lebih menyakitkan pada Qis, Khal atau kedua keluarga mereka.

Anonymous said...

hebat kan sume reader kucc nie...hehe.dh mcm cik writer pulak.
sy nak khal jd hero qis but selepas byk dugaan dr qis laaa

hk said...

KHAL pleaseeeeeeeeee!!!!!! dia dan cukup merana dalam beberapa tahun kebelakangan ni..no doubt apa yang Khal buat dulu mmg susah utk dimaafkan...tapi everybody deserve a second chance....

Deep inside Qis's heart Khal is always there...love is strange...it's hard to forget someone yang memang dah tertanam dijiwa....


Joe pula hanya seorg kawan yang baik bagi Qis...dulu..kini..dah selamanya...lagipun dia dah pernah merasa hidup berumahtangga...kasi la Khal pulak....

but i agree kalau Qis nak ajar sikit Khal tu.... biar dia percaya dekat Qis....but please Khal jadi mcm tu pun sebab dia terlalu sayang dan cintakan Qis... sayang sangat-sangat....

conclusion...KHAL...KHAL...KHAL...KHAL..KHAL...

putehberseri said...

KUCC : when the ideas pop up for you to write this story, you had these two "si barbie doll" & "lesung pipit dua" as the main character. i would like very much to see the two characters develop and how they managed their conflict. You do not need a 3rd party to solve their conflict, (as i have been your die hard fan) i am very very very sure you could produce a good story base on these two initial characters.

my only two cents worth!

Anonymous said...

Absolutely agreeeeee with putihberseri.....

mona said...

sy nk qis ngn khal,klau qis trima joe pn mngkn ht dia x ikhlas,coz cnta dia mmg untk khal,khal cmburu ngn joe coz dia th joe ada ht ngn qis,no doubt khal cnt kn qis sngt2,hrp sngt kucc bg pluang ke2 kt khal,

rin lg yg komen :) said...

ramai yg sokong Joe bg alasan tak nak cliche! i agreed...

berlambak novel di pasaran sudah pasti Khalish jd pilihan hero, if nak kelainan Joe hero paling sesuai utk Qis si barbie doll :D

Zalida said...

Salam KUCC - For me, siapa pun yang Qistina pilih, mesti ada hati yang akan terluka kan? Sebab sekarang ni ada dua hati yang mencintai Qistina...how to please everyone? Bak kata orang, tepuk dada tanya hati. Joe for Qistina is a very good friend... kawan susah senang. Katalah Qis pilih utk kahwin dengan Joe, then what? Qistina mintak masa utk ubah hatinya? Sedangkan 5 tahun pun tak mampu nak ubah hati Qistina untuk melupakan Khal. Will Joe accept that his wife masih ada hati dengan Khal? Cliche jugak tu....dah banyak novel cenggitu sekarang ni. While Khal for her, is always be her cinta hati. Walau jauh mana pun dia pergi, berapa lama pun...tetap Khalish di hati Qistina kan? So Qistina.... please yourself before you please others. It's not only Khal yang perlukan peluang kedua, but also Qistina. She should give herself a second chance to be with someone that she love. SAYA PILIH QIS & KHAL.

Anonymous said...

saya pilih joe.setiap yang berlaku ada hikmahnya.mungkin qis bukan pelengkap tulang rusuk khal.sebab tu dugaan melanda.khal terlalu ego 5tahun menyepi.dia tak layak unt qis.biar joe yang menjadi pelengkap hidup qis

Anonymous said...

kalau saya pilih khal lah....
joe tu bagi watak yang lain plak kat die...

Anonymous said...

eeh kak 20january bkn 6rabiul awal ker?? Kat aceh camtu la... Sbb kmi smbut maulidurasul 24january bersamaan 12rabiul awal... So confius.... Hehehe

Ok rahmah pilih khalis sbb bgi rahmah cinta pertama kekal selama nya.... N dua2 ny sma2 mencintai sesama.. Mybe sikap khal ad sdkit ingin memiliki tp takpe penulis kn blh bwt khal ubh dri btul2 sbb bkn hnya memiliki.. Tetapi mencintai krna sdh memiliki... Dan cinta kdg2 tak hrus memiliki.. Penulis kene bwt khal sadar cinta tak hrus memiliki tp mencintai yg sdh d miliki tu yg hrus.... Apa pum khal yg terbaik dua2 sama cinta sama kasih.. Insyaallah smpai ke jinjang pelamin andai redha jdoh milik yg kuasa... Selamat berkarya kak kucc.. Dr adik mu rahmah doank :)

Anonymous said...

salam....

sy lgi prefer KHAL tuk QIS.
walopn KHAL prnh t'silap p'caturan & melukakn hti QIS, tp KHAL dh brubah.
In fact, KHAL dh pn mnt maaf dgn ayh QIS.
sy p'caya, KHAL b'tindak cmbru buta dsebabkn provokasi oleh JOE.
cemburu tu kn tandany SAYANG!!! :)

sy x mahu JOE dgn QIS.
klo btul JOE sukakn QIS, dia x kn rosakkn hbgn QIS & JOE dgn cra kotor, dia akn b'juang tuk QIS hgg ke akhir.
plus, JOE dh pn khwn dgn JULIA b4 this. So, kl dlm hti JOE btul2 da QIS, knp khwn dgn JULIA? nmpk sgt JOE x jujur dgn JULIA klo dlm hti dia sbnrny cinta pd QIS. JOE sgt kejam mainkn prsaan JULIA, buat JULIA fikir JOE cintaknnya smp la JULIA dh mati.

sy p'caya, deep down dlm hti QIS, sentiasa da KHAL sorg ja.
& sememangnya prmpn adalh insan yg setia.
pluang hrus dbrikn wat KHAL, lgpn KHAL cm cmbru buta & x memiliki sft2 kjam yg lain.
sy prcya, msa sdh mematangkn KHAL.
in fact, nobody perfect in this world kn??? everybody deserve a 2nd chance.

VOTE FOR KHAL... :)

nadz_fieda said...

akak!!!!!!nak khal!!!!!blh tak.blh tak...
sbb fida rasa ok apa klu pilih khal.
mmg la dy dh buat slh besar tapi apa salahnya if qis maafkan sbb semua ada buat salah n silap sedangkn kita sendiri ada kekurangannya..sama la jgk dgn khal...
joe tu sesuai jgk tp xkn nk hero yg terlalu sempurna kan..drpd silap khal,blh la bg pengajaran yg semua manusia perlu peluang yg kedua.
lgpn khal sendiri pun dh buat perubahan n itu menunjukkan semua manusia akan berubah dr masa ke semasa :)

peace >_<

sara said...

kucc...kalau boleh takmau lah qis & khal. walaupun dia hensem tp his behaviour tak best lah.
joe pun ok. saya ingat mula2 baca epi. 1 citer ni ada satu watak, rasa nya boss qis.
saya ingat dia hero nya sbb tu kalau kucc ingat saya tanya sape hero kan?

Anonymous said...

Cik Writer

Dua2 pon saya tak kisah asal jangan lelaki duda yang sudah tua...memang tak boleh terima langsung......

::ara:: said...

Team Joe <3 <3 <3

Kerana dia sangat memahami dan tidak akan menyakiti hati Qis :)

blinkalltheday said...

khal..joe nampak mcm more kpd buddies je..

nik said...

salam sis....

kalau sis nak buat khal jadi hero boleh je.. tapi dah byk sgt novel yg cerita macam ni.. jadi bile org bace.. macam dah tahu jalan cerita nye.. mesti reader kate.. ala.. last2 nnti qis ngan khal jgk.

kalau dgn joe...ada satu kelainan drpd novel2 lain.. tpi qis pernah kte kawan tetap kawan kan...

kalau watak baru.. watak yang oppsite character ngan khal.. watak yang sayang, cinta dan percaya kat qis.. dan kalau boleh qis pun cinta kat hero 2.. boleh kan jtuh cinta utk kali ke-2?hehe..

tu just pendapat.. depend on sis nak pilih siape..hehe...

sis.. lgi satu kan.. qis mmg dah maafkan khal kan.. mmg qis cintakan lagi khal walaupun qis nafikan n khal kte dy boleh nmpak yg qis msih cintakan dy.. n sebabkn qis msih cintakan dy.. dy rse dy boleh dpat blik qis.. mcam dh biase cite dalam novel.. selalu nampakkan yang perempuan ni mudah saje kembali kepada cinta pertama, walaupun dh banyak salah yg si lelaki 2 buat..kalau sis buat lain sikit.. mungkin nampak kelainan sikit.. hehe..just pendapat je sis..

nana said...

JOE JOE JOE

kalau dgn Khal kemana nak bawa cerita, nak buat Khal jeles lagi dgn hubungan Qis dan Joe, been there done that.

tak payah lah bawa masuk another guy, dah cukup interesting hanya khal dan joe merebut hati Qis.

Anonymous said...

dua2 x sesuai...bg hero baru kat Qis...

eifa yusof said...

bagi hero baru laa. Khal & Joe tu simpan dlm kocek. hehe.

misscotton11 said...

Saya pilih joe....

norihan mohd yusof said...

dalam soal hati dn perasaan pd telahan akk khal masih utuh cinta kn qish so 80 for khal 20 for joe..but pity kat joe lh dek...hehe

sara said...

saya sokong pendapat noorliyana shamsudin.
khal u made a very2 serious mistakes.
melibatkan maruah. espcially kelurga sebelah perempuan.
sekarang nak merayu2 pulak.

Anonymous said...

JOEEEEEEEEEEEEEE

Sebab dia lebih bertanggungjawab..
Selalunya cinta kedua kekal..

Anonymous said...

Vote for Joeeeeeeeeeee

95" said...

..rase nye,redha aje lah jodoh Qis ngan Khal tu yea...bior Joe je yg dpt heroin bru,sian die!..

Anonymous said...

Setuju nganggu kak sue..........sbb 5 thn bukan waktu yg sikit........sbb kesetiaan jg ....masing 2 masih mencintai tp sbb kekhilafan semlm.
yg Jd penghalang. ....jgn biark...ubati Kimball hati2 yg terluka atas khilafnya khal dulu.......klu Joe Jd pilih...bukan hati tetluka bkn khal je....LGpun qis aanggap Joe kwn Baik selamanya.....sbb hatinya hanya utk khal...

hani said...

sokong gan sue...

Anonymous said...

nak joeeeeeeeeee

Anonymous said...

Sy lebih suka Joe jadi husband Qis....

nursya said...

Nk joe jgkkkkkkk.......
Khal tu kt buang jauh2...
Naper mesti bg dia prluang ke2 lak...
Kt bg la joe lak peluang utk bahgiakn qis...
Org sll kata cinta 1st ssh nk lupa tp cinta ke2 yg kekal abadi...
Hehehhe...
Vote for joe

Anonymous said...

Pilih lelaki yg tinggalkan aku sdrian di malam pernikahan.. memang tak la.. memaafkan ya tapi tiada ruang lagi tuk Khal: org hilang waras. Ini hal maruah, cinta tetap ada bukan mudah diusir.. Baik kuhulur cinta buat si Duda yg kutahu hormat dan setianya bagaimana....mak Mal

Anonymous said...

nak hero baru....

anna said...

better buat lar watak baru.
yg lebih baik dr 2 jejaka tu..
time baca awal2, watak khal lebih menyerlah dr joe..
joe baik, but Qis hanya anggap joe as bff.. dh perasaan Qis abis setakat tu, biar jelar. lgpun kesian arwah maya..
cik penulis, klau nk buat watak baru, macam mana agak nyer awak nk buat readers nie suke kan hero baru tu ea...? (angkat2 kening.. hehe..)coz dr awal lg hanya watak khal n joe je. buat Qis yg jatuh cinta dulu kt hero baru tu.. more excited.. coz selama nie, Qis yg dikejar.. kali nie, buat Qis plak yg kejar hero tu.. hehe..

nazira azwa said...

Salam kak kucc..
Sy rasa biar de hero yg ke-3 yg bersama Qis, seorg yg lbh memahami, menyayangi dan dpt menerima Qis dgn seadanya..

Cinta pertama xsemestinya bersatukn..
Lagipn Khal bg sy seorg yg terlalu cemburu buta dan terburu-buru dlm membuat keputusan..jg seorg yg ingin menguasai..dlm perhubungan tidak hanya berlandaskan cinta semata-mata tp jg kepercayaan...
Klu Khal sggup meninggalkan Qis pd mlm pernikahan mereka itu hanya kerana salah faham mmg keputusan yg amat terburu-buru..mmg semua org deserve utk peluang kedua tp sanggupkah Qis menghadapi rs cemburu Khal lg..

Cinta xsemestinya memiliki kn..

Joe plak seorg sahabat yg amat baik,memahami,matang dan jg menyayangi Qis..lgpn Qis adalah cinta pertama Joe kn..tp Joe kn dh de Maya walaupun Maya dh meninggal..mgkn nama arwah masih kuat tertanam dlm hati Joe...lgpn Qis hanya anggap Joe sebagai sahabat baik aje..

Jadi walau siapa pn pilihan Qis harap Qis akn berikan diri sendiri peluang utk bahagia...Cinta pertama xsemestinya berakhir ke jinjang pelamin..mgkn akn de cinta ke-2 yg akn dpt memberikan kebahagiaan buat Qis..

pe2 pn pilihan ttp ditangan kak kucc..sy hanya bg pendapat shj..

Anonymous said...

ehem, ehem....

ambik TAJ lah!

Anonymous said...

Honestly kucc cerita ni baru bab pengenalan je.

Takde satu watak pun yang jelas karakter dia. Sekarang nak pilih satu?? U. Gotta. Be. Kidding.

Sila tulis lagi and yeah, 1 for Khal.

-pembaca senyap

Anonymous said...

Menerima lelaki yg tinggalkan u di hri nikah..no way, hanya disbbkan cemburu buta...lelaki mcm ni ke nak hdp seumur hyt w/pun maaf diberi..life must go on...kisah lame dilupakan. Kucc nape ade debar dihati qis bila mmandang joe..he..he...

iyads said...

After thinking n reading all,reactions n comments from all other readers..sya rasa baik la kucc wujudkan 3rd hero..sbb kdng2 dlm reality pn kdg2 kte akan brcnta dgn org lain n brkhwn dgn org lain.so for the better..wujudkan 3rd hero n give 2nd chnce for khal n joe to be just friend to qis..

Overall kak kucc yg brhak tntukan psgn qis..we readers support u all the way..hopefully novel ni dpt ditrbtkn versi cetak..goodluck

Anonymous said...

Iyads, gud idea, let me be the 3rd hero.

-TAJ-

Anonymous said...

rasanya terlalu banyak komen yang pilih joe because of cik writer tak highlight kan the good side of Khal...dlm bab yang ade kite hanya nmpak the good side of joe...saya setuju dgn komen pembaca senyap sebab watak tak jelas..yg sentiasa nampak buruk khal, yg sentiasa nampak baik joe... takkan khal takde karekter yang baik? bagi saya seorang lelaki yang baik klau sudah beristeri tapi menyimpan perasaan pada perempuan lain tak baik juga....klau pada pandangan mata org lain khal tu sombong, ego etc., knp qis masih tak boleh lupa...maybe hanya qis yang tahu di mana istemewanya khalish ariq...sekian..jgn marah yea cik writer..

~rinn~

kucc_aprilsnow said...

Wooooooo..wooooooo!!! Pada semua yang sudi turun padang coret pendpt,komen, etc utk "Khal atau Joe?!!!"..juta2 terima kasih. Kucc sudah bc semua. Mcm2 rasa. korang hebat. Korang alert..korang memang superb!.10Q sekali lagi. Kucc sedang senarai pdk 3 terbaik utk dpt hadiah buku ke-3 kucc nnt,insya-Allah. So siapa pilihan? Siapa takdir Qis?Sila Tungguuuuuuuuuuuu yer.

Anonymous said...

Hmm...rasanya lebih prefer Khal dari Joe...memanglah Khal tu cemburu buta dan mungkin banyak yang fikir yg Khal tu cuma ingin menguasai dan memiliki Qis...tp jika kita pandang dari sudut yg lain, setiap org punya cara yg berbeza utk menzahirkan rasa kasih pada org yg dia sayang. Mungkin cemburu Khal tu kerana dia terlalu cintakan Qis hingga kadang2 membuatkan dia hilang pertimbangan membawa kepada cemburu buta. Tp sekurang2nya dia berusaha nak berubah kenapa tak beri dia peluang..walaupun selalunya dlm banyak novel sering berlaku jalan citer mcm ni..tp rasa yg ada pada Khal dan Qis takkan sama dengan citer yg kita baca...bak kata zizan.. Mungkin sama tapi bukan dia... Hanya penulis yg tahu apa sebenarnya yg ada pada watak Khal ni...cemburu sbb nak menguasai atau cemburu sbb terlalu menyayangi ... dan sebagai pembaca kita punya daya imaginasi yg berbeza memandang dari sudut yang berbeza....
Manakala Joe yg digambarkan sebagai seorang lelaki yg baik...a good side as always...BFF ngan Qis.. dan ni pandangan saya sebagai pembaca bila kita letakkan Joe n Qis .. Both punya character yg baik2 aje... Tapi tak semestinya mereka saling melengkapi. Kalau pun ada rasa itu knapa tak pada 5 thn yg Khal tinggalkan...knapa Qis ttp sendiri hingga Khal muncul kembali dlm hidup Qis..kemaafan adalah anugerah yg terindah, cinta pertama selalunya sukar utk di lupakan... Mungkin Qis adalah pelengkap tulang rusuk Khal.. yang melengkapi kekurangan yg ada pada Khal.. Hidup saling melengkapi kekurangan masing2..mungkin itu boleh jadi pd Khal n Qis . Dengan Joe mungkin hanya ada rasa sayang sebagai seorang sahabat saja...
Ini cuma pendapat saja...coz lebih menghayati pd watak Qis n Khal...berbanding Joe....walaupun watak Joe yg digambarkan adalah yg baik2 saja..apa kata bagi peluang pd Khal n Qis mencipta bahagia..n Joe mungkin Qis hanya tertulis sebagai sahabat dan tak lebih dari tu...
Hanan.

Hati Ini Pilih Kamu

"Saya dah tak ada hak lagi nak duduk kat rumah tu." Rumah tu milik Zainal. Dan isyarat kak long yang humbankan beg pakaian aku be...