Tuesday, September 29, 2009

Songket Hijau Buat Ku'a - Bab 3


Bab 3

Tiba di perkarangan rumah teres dua tingkat di Taman Berlian Ku'a keluar dari kereta lalu membuka pintu pagar. Kedua-dua belah pintu dibuka luas. Dia berpatah balik masuk kedalam kereta lalu perlahan-lahan memandu. Dia melangkah keluar dari perut kereta lalu berpatah balik mengunci pintu pagar. Kakinya diatur perlahan ke arah pintu rumah.

"Baru balik kerja Salha?" tangan yang memegang kasut yang baru separuh ditanggalkan terhenti. Bola matanya mencari arah suara lembut yang menyapa lalu terhenti pada sesusuk tubuh sederhana gempal berbaju kurung kedah dan berkain batik yang sedang membongkok dicelah rimbunan pokok kantan dari pagar sebelah. Bibirnya menguntum senyum. Kasut yang separuh tertanggal tadi disarungkan semula. Ku'a mengatur langkah ke arah pagar yang memisahkan mereka berdua.

"ha'ah makcik...saya baru je sampai. Makcik nak buat apa dengan bunga kantan tu?" Matanya difokuskan pada beberapa keratan bunga kantan yang berada didalam pegangan tangan makcik Latifah. Dilihat makcik Latifah tersenyum kecil.

"ni la Salha, orang-orang bujang kat dalam rumah tu macam-macam pulak mintaknya, ngalahkan orang mengidam..." Ku'a lihat makcik Latifah ketawa kecil.

Orang bujang mana pulak ni?...penyewa baru ker? setahu aku makcik Latifah tinggal berdua ngan pakcik Berahim jer.Kak Haida ngan Kak Shiha dah kawin...tinggal rumah diorang sendiri ngan famili masing-masing.

Seakan faham dengan kekeliruan Ku'a, makcik Latifah menyambung bicaranya.

"Anak bongsu makcik yang kerja kat Kepala Batas tu balik cuti seminggu...semalam sampainya. Bawak seorang kawannya sama. Salha mungkin tak pernah nampak anak makcik yang seorang ni sebab dia ni memang jarang balik, asyik keje memanjang, ngalahkan perdana menteri sibuknya. " Ku'a sudah tersenyum kecil dengan kata-kata yang keluar dari mulut ramah wanita separuh abad dihadapannya itu. Luculah makcik Latifah ni!.

"Dia suruh makcik masakkan laksa....katanya yang dia makan kat sana tak sedap macam yang makcik masak...ada ada jer perintahnya, saja la tu nak mendera mak dia ni..."

"takper la makcik...sekala-sekali dia balik...nak manja ngan makcik la tu...lagipun masakan dari air tangan dari mak ni sedapnya lain makcik...betulkan?" Ku'a pandang wajah makcik Latifah. Saling tersenyum kecil.

"saya masuk dulu ye makcik...tak solat asar lagi ni....tergesa-gesa balik sebab hantar barang kat office kawan sekali sangkut... jam pulak jalan petang-petang jumaat ni."

"yelah...nanti dah masak laksa, makcik hantarkan pada Salha ngan Azad ye..." Ku'a sudah angkat tangan sambil menggoyang-goyangkannya ke arah makcik Latifah.

"takper takper makcik...jangan susah susah....saya dengan azad bukan tak biasa makan laksa makcik...selalu sangat makan laksa makcik yang best in the world tu...bagi chance orang jauh tu makan puas puas makcik..."

"issh takder susahnya Salha, dah terlanjur masak kan....nanti makcik hantar ye. Makcik pun nak masuk dulu la Salha...ikan kembung yang makcik rebus kat dapur tu kang kering lak airnya...haa karang jadi laksa hangit pulak...merajuk la pulak anak bujang makcik yang manja tu...sapa la nak pujuk kan..." Ku'a sudah ketawa dengan kata-kata makcik Latifah. Dia mengatur langkah ke pintu utama lalu memasukkan anak kunci. Dipusing sekali lalu ditarik anak kunci keluar dan tombol diputarkan perlahan. Terbuka dan daun pintu ditolak perlahan. Kasut ditanggalkan lalu dijinjing masuk ke dalam. Pintu ditutup.

"Sapa tadi tu Rif?"

"Ntah..." Mustaffa geleng kepala dengan jawapan yang keluar dari mulut temannya itu. Takder semangat kejiranan betul la kau ni Rif...apa la!

" Tapi memang lawa habis la beb...putih giler lak tu...agak agak dah kawin ker single lagi?" Langsir yang diselak tadi dijatuhkan semula. Giliran Azrief pula menggelengkan kepala pada pertanyaan Mustaffa. Masing-masing sudah kembali duduk di hujung katil dari berdiri di tingkap memerhatikan perbualan dua wanita di tepi pagar di bawah tadi.

"Jiran baru mak aku agaknya dia tu...aku pun first time nampak dia...lagipun aku dah lama tak balik...dulu rumah sebelah ni orang lain yang duduk..." Arief membelek helaian akhbar di hadapan. Matanya tercacap pada sesuatu yang menarik minatnya. Dia tersenyum.

"Rif, cubalah hang risik-risik ngan mak hang pasai pompuan sebelah tu...tapi aku 200% pasti dia tu tak kawin lagi Rif...kalau confirmed single bolehlah hang masuk jarum beb, kalau hang taknak pass kat aku ja...sayang tu, cun habis...nanti lepas kat orang lain...rugi besar!" Azrief geleng kepala lagi melihat wajah teman dihadapannya yang nampak bersungguh-sungguh dengan kata-katanya.

Mus ni tak sudah sudah perangai buaya peraknyer....nak masuk jarum kunun...kena baling kasut dengan cik kak tu nanti baru naya!...

"Aah, tak kuasa aku...buat malu jer sibuk sibuk tanya hal orang...kau nak kau pi tanya sendiri... kena ketuk ngan senduk dek mak aku nanti haa baru padan ngan muka buaya kau tu..." Mustaffa mencebik pada Azrief.

"tak sporting la hang beb..."

"Dah dah Mus....daripada kau ngan aku dok wat keje tak pekdah ni...jom kita pi tengok teater PGL ni...aku dengar best...kakak-kakak aku pun dah pergi tengok dulu...diorangpun kata best gak..."

Mustaffa tepuk dahi.

"Alahai... bila pulak kau tukar jadi spesies mat teater ni Rif..."

"Dah, jangan banyak cerita...aku belanja...jap aku call booking tiket..."

Arief pandang kearah wajah Mustaffa yang sedang memegang dagunya seakan memikirkan sesuatu sambil mulutnya seperti sedang berkata-kata...mesti ada something dalam kepala hotak tak betul si Mus tu..bukan boleh percaya sangat dia ni!.

Mustaffa merapati Azrief sambil menepuk lengan Azrief.

"Rif.."

"Apanyer...cakap jer la... yang kau pegang lengan aku ni apa halnye pulak, issh.."

"Rif...apa kata kita ajak awek sebelah si putih cun tu joint sama...mesti tambah best..." Azrief sudah menggeleng-gelengkan kepala. Nak mampus kena pelangkung ngan abah aku bawak anak dara orang keluar malam-malam buta!

"kalau kau nak tengok abah aku tukar jadi ahli sumo dan lipat kau jadi lepat pisang kau cuba la cakapkan idea canggih kau tadi tu...aku nak hidup lama lagi tau Mus..." Azrief lihat Mustaffa sudah menelan air liur. Azrief cuba menahan gelaknya yang sudah tiba di hujung bibir. Cepat-cepat dipusingkan wajahnya ke arah lain. Tidak mahu Mustaffa mengesan reaksinya.

Aku tak tahu pulak abah dia bekas ahli sumo!...salah-salah bukan lepat pisang lagi...jadi pengat pisang aku abah kau kerjakan Rif ooi!....

2 comments:

ecah hamzah said...

best2....cpt smbg yer!

cactaceous opuntia said...

wah..ade bpe hero ni..azrief ke zaid ke mustaffa..hehe...eh..azrief...cm nme my lctrer plak...

Hati Ini Pilih Kamu

"Saya dah tak ada hak lagi nak duduk kat rumah tu." Rumah tu milik Zainal. Dan isyarat kak long yang humbankan beg pakaian aku be...