Sunday, April 11, 2010

Rindu Semalam - Epilog


Epilog

resah hatiku merinduimu
terbayang-bayang anggun senyum dan tawamu
baru semalam rasanya bagai setahun
pemergianmu tak tertanggung...

indah suasana tika bersama
siang dan malam seolah dialam syurga
cintamu itu cinta yang setulus jiwa
dimana ku cari gantinya...

Air mawar didalam jag kaca yang sudah siap bercampur kuntuman mawar merah dialirkan bermula dari arah kepala lalu diteruskan hingga ke hujung kaki. Lalu diulang sekali. Mata yang sedikit berkaca dibawa pada nisan kaku berukir cantik tulisan jawi "Suhana binti Suhaimi". Tangan kecil Benjamin yang sedang duduk takzim disebelah dicapai lalu dibawa berdiri sambil memegang jag kaca berkenaan. Bersama lafaz bismillah, tangannya yang sudah bertaut dengan tangan si kecil Ben mencurahkan air yang masih berbaki ke atas kuburan wanita istimewa buat mereka berdua.

Sepi dunia didalam riuh rendahnya
pedih jiwaku tanggung derita
patah hatiku
kesalan tiada terhingga
kau satu dalam berjuta...

kepada Tuhan tempatku taruh harapan
engkau selamanya dalam bahagia
cintamu itu biarku kenanginya
disudut kamar hatiku...

sekadar coretan buat kenangan
cerita kita disini kuabadikan
tinggi harapan semoga diketemukan
di alam impian syurga idaman...

Langkah perlahan diatur keluar meninggalkan kawasan perkuburan Bukit Kiara. Kepala kembali menoleh kebelakang. Memandang nisan yang kaku.

"papa..."

"ye Ben..."

"papa rindu mama?" Kepala diangguk.

"rindu macam semalam masa papa nangis dan hug pictures mama ye." Tubuh kecil itu didakap erat.

Papa tetap rindu mama Ben sampai bila-bila...

10 comments:

epy elina said...

hohohoho.....
dah abs ke???
sukenya bila epy ending.....
yg klakarnya blh lak taufik n duha kawen kat hspital....
fiq ni x mnyempat2 nak kawen....
hehheheh....
crta yg mnrik....
thniah kpda pnulis....

alreinsy said...

dah abis dah... cuba smbg sket jer.. nk tau kisah fik & duha... apa2 pun, citer yg best... suka la baca citer ni... two thumbs up for u dear... congrats...

kucc_aprilsnow said...

epy - ha, hbs la...fik n duha...akhmal with the memories of her beloved wife..adeh kucc pulak yg jiwang..

alre - dh bc lom bab 45 tu, kan ada ending duha n fik kat ctu..ni terus bc epilog ye, hehehe..anyway thks dear sbb suke cite merapu kucc yg tah hapa-hapa jer ni...

Sue said...

cik kucc...
da abis da? citer yg best!
mmg klu blh nk ada new n3 tiap2 ari tau! (melampau kan?) hehehe...

neway citer nie mmg best! nk bg lebey thumbs up cumer ader 2 jer.. so two thumbs for you dear...

Hanya Aku Dihatimu.. said...

tahniah kucc....best...

norihan mohd yusof said...

sambung cikit dek akak rase cam tkpuas je nak tau kisah pengantin baru tu dek...suke gak ending nye hepy,kawin gak Taufiq n duha.hehe sory ye dek kalu akak terlebih meminta.....

Noryati Kabulai said...

Kesian jga kt akhmal,tp da tkd jodohkn. Cuma yg musykil knpa akhmal tglkn duha msa 2 kalu btl dia sygkn duha. Nk tau sbb dia. Apa2 pun memg best.dan ska taufik dgn duha.

azie said...

Puashti baca sbb happy ending..

Penny Dafid said...

Yess..puashati Duha tetap dgn Taufiq. Happy ending..tq cik Kucc :)

Penny Dafid said...

Yess..puashati Duha tetap dgn Taufiq. Happy ending..tq cik Kucc :)

Hati Ini Pilih Kamu

"Saya dah tak ada hak lagi nak duduk kat rumah tu." Rumah tu milik Zainal. Dan isyarat kak long yang humbankan beg pakaian aku be...