Monday, December 21, 2009

Rindu Semalam - Bab 30

Bab 30

Bila orang yang kita sayang bahagia...kita juga akan rasa bahagia biarpun bukan bersama-sama kita bahagia itu dia perolehi..

Benarkah begitu aturannya?...itukah hukum alam yang sudah tersurat sekian lama?...atau ia cuma falsafah yang diperturunkan atau pujangga kata entah dari mana lalu digunapakai pula seenaknya..diaplikasikan dalam kehidupan dan diterima pula sebagai lumrah hidup.

Hidup ini memang sukar benar dimengerti rupanya...

Atau...dia yang tidak mahu mengerti sebenarnya...

Sungguh jiwanya terseksa sekali dengan kenyataan ini...berulang kali ditanyakan pada diri...

Mengapa dia?...

Akmal merenung jauh ke ufuk barat. Serakan warna jingga yang mula terbit di kaki langit menerbitkan suasana indah dengan biasan jalur jingga yang sudah memenuhi ruang langit. Kedua-dua belah tangan disilangkan ke kepala lutut. Ahh...sukarnya untuk menerima kenyataan ini. Hakikat ini amat payah untuk ditelan. Biar cuba ditenangkan hati yang kian luka parah dengan pelbagai usaha, gagal juga Akmal sudahnya...jiwa lelakinya ini sudah terlalu lama sengsara...pertemuan semula dengan si dia yang disangka menerbitkan cahaya, tapi sayang, cahaya tidak sudi rupanya menumpangkan sinar..cuma Akhmal seorang sahaja yang menganyam angan mencorak mimpi, sedangkan bulan yang dipuja sudah beralih arah...

Dan..yang jadi pilihan sang bulan rupa-rupanya teman akrab Akhmal sendiri...pahit sungguh kenyataan yang terbentang didepan mata ini!. Sungguh tidak dapat digambarkan perasaan saat dikhabarkan berita tentang mereka berdua oleh sahabatnya Wan saat mereka bertemu di padang tenis minggu lalu.

"Taufik tak main ke petang ni Wan?"

"Tak la Mal...dia ikut kawan balik kampung?"

"kampung kawan dia? sapa Wan?"

"Duha.."

"Dr. Duhaila maksud kau?"

"ha ah.....dia ikut Duhaila balik Bentong...3 hari katanya. Dia tak beritahu kau ke Mal?"

Kaku dan kelu lidahnya untuk menjawab apatah lagi bertanya lanjut saat itu. Lirikan mata dan bahasa tubuh Wan cekap ditangkap maksudnya. Lirih hatinya diperlakukan begini oleh teman akrab sendiri. Kenapa perlu berahsia sampai begini Fik?.

Bangkitlah Akmal!..

Sedarlah Akmal!...

Perlahan-lahan Akmal bangun. Matanya terus singgah di kaki langit yang semakin pekat jaluran warna jingga. Nafasnya dihembus lembut.

Moga kau bahagia Duha!

Moga kau bahagia juga Fik!

Langkah diayun perlahan menghampiri kereta yang diparkir tidak jauh dari pohon tempat dia melabuhkan duduk, melepaskan lirih jiwa. Punat kunci kereta ditekan.

* * * * * * *
Perasaan ini sebenarnya datang tanpa diundang...Taufik tidak pernah menduga akan kehadiran rasa ini, jauh sekali menggamitnya ke sini, lalu salahkah dia jika kamar jiwanya yang sekian lama terkunci ini dibukakan seluas-luasnya demi menerima perasaan itu untuk bersemayam diruang yang sudah sekian lama menanti penghuninya sebagai pelengkap mahligai hatinya ini.
Sesungguhnya Taufik tidak pernah menduga dirinya bisa terpaut lalu jatuh hati pada Duhaila...ya, Duhaila si kembang yang juga idaman teman akrabnya sendiri. Pernah Taufik cuba mengusir rasa itu jauh-jauh..tapi siapa dia untuk menghalang takdir yang tertulis...takdir bahawasanya si pemilik separuh lagi hatinya adalah si dia itu.
Jendela kamar kerjanya berlangsir biru tua bercorak bunga tabur berwarna putih gading dibuka perlahan-lahan. Bayu malam yang dingin begitu lembut menyapa kulit pipinya yang sudah kepenatan. Kesibukan di wad hari ini benar-benar luar biasa ditambah dengan kekurangan kakitangan cukup membuatkan Taufik tidak menang tangan. Ada kalangan staffs yang sememangnya bercuti, yang bercuti kecemasan pula tidak mampu untuk dipersoalkan. Musibah datang tanpa diundang, siapa dia untuk mempersoalkannya!.
Kepala kembali memikirkan kata-kata temannya, Dr Wan saat mereka berjumpa di ruang makan tadi.
"kau tak beritahu Akhmal ke kau ikut Duha balik kampung?.." terkaku sebentar lidahnya untuk memberi jawapan balas pada pertanyaan temannya itu. Hanya gelengan diberikan pada Wan.
"patutlah..." dahi Akmal sedikit berkerut.
"patutlah?"
"member nampak terkejut bila aku cakap kau balik kampung Duha...kesian gak aku tengok muka dia Fik. Dia mungkin cuba nak sembunyi, tapi aku perasan. Kau patut jumpa dia Fik. Settlekan hal korang bertiga ni...jangan sampai dah parah nanti, baru nak semuka dah terlambat masa tu Fik...kau dengan dia kawan akrab dah lama Fik..lebih lama kau kenal dia dari kau kenal aku...kau tentu lebih faham maksud aku kan?"
Bersemuka?...sudah bersediakah dia untuk itu.
"jangan sampai dah parah nanti...baru nak semuka, dah terlambat masa tu Fik.."
Dan kata-kata yang terluncur dari mulut temannya itu berlegar-legar diminda Taufik. Perlahan-lahan matanya memandang ke arah meja kerja. Telefon bimbit yang terdampar diatas meja direnung. Bingkas telefon bimbit yang kaku diatas permukaan kayu berwarna perang gelap dicapai. Nafas dihela perlahan-lahan.
"Assalamualaikum...Mal, boleh kita jumpa?.."

No comments:

Hati Ini Pilih Kamu

"Saya dah tak ada hak lagi nak duduk kat rumah tu." Rumah tu milik Zainal. Dan isyarat kak long yang humbankan beg pakaian aku be...