Tuesday, June 26, 2012

Mr Sirap Bandung - Bab 12


Bab 12


Jane Jenab ni memang sungguh nak kena rebus dengan aku tau!


"Berkawan dengan kawan tu lain la, Jane. Ngok berganda-ganda laa kau nih tau tak!  Kau ni pas ke tidak ujian tatabahasa kau masa sekolah dulu haa. Aku dengan dia kawan jer lah. Yang kau pergi memandai skodeng biskut lemak berkrim tuh kat sana pastu kau pi cakap pulak kat uncle Taslim aku "berkawan" dengan si sirap bandung tu kenapa. Tengok, diorang semua dah salah faham kat kita orang. Dah tu diaorang semua pakat gelakkan aku. Kau memang aar, Jane. Memalukan aku jer kat biskut-biskut lemak lemau semua tuh. Kalau tak kenangkan kau ni kawan baik aku, memang aku cili-cilikan mulut kau yang tak reti nak tutup tuh. Pastu aku lanyak kau sampai lembik loyak. Kemudian aku patah-patahkan kaki kau yang gatal gi sana buat keje menskodeng. Memandai jer!"


Jane tayang sengih tak berdosa. Teja jeling sambil mendengus kecil. Eei, sakitnya hati aku tau tengok dia tersengih tak bersalah ni. Kalau aku ada magik memang sah aku sumpah Jane ni jadi biskut balak. Pastu aku cecah dia dalam air kopi kaw kaw panas. Baru padan muka dia!


"eh, bukan sama ker, TJ? Alah...kalau tak sama pun, sipi jer. Maknanya tak lari. Kawan kemudian berkawan...macam kau dengan aku la. Dulu aku kawan kau, sekarang aku berkawan dengan kau. Haa..kan sama tuh."


Banyak la kau punya sama. Huh! Nak jer aku selungkup kepala dia ni dengan baldi tau!


"aku dengan kau mana sama aku dengan dia, ngok. Apasal yang kau lembab yang amat ni, Jane. Selalu otak kau tu ligat jer berfikir. Yang tetiba sangkut apsal."


Jane sengih lagi. "sori aar, TJ. Kau bukan tak tau aku ni kan pesen memang cepat teruja.Tu pasal aar aku pi terus cari si sirap bandung yang kau cakap tuh. Aku nak sangat tengok rupa dia. Aku bukan tak tau taste kau tuh. Bukan senang nak time mana-mana biskut lemak jadi kawan kau kalau kau tak berkenan. Sah sah si sirap bandung ni masuk kategori manis kalah madu, rangup ala ala keropok lekor cap masjid dan lemak berkrim giler. Betul tak apa aku cakap nih, TJ? Kau jangan marah aar, beb. Apa kata kau kenalkan aku pada dia. Boleh aku tengok depan mata sirap bandung misteri kau tu. Boleh ek, TJ..."


Jane jual sengih tak malu lagi. Eei, dia nih!


"kau ni sabar aar. Nanti nanti kau jumpa la jugak dia. Dah despatch, keje tak tentu masa ler. Kau ingat ini opis abah dia ker sesuker jiwa nak balik keje bebila masa. Cuba laa jadi perempuan yang reti bersabar sikitJane. Kalau aku ni lelaki, konpem aku reject awek spesies macam kau nih. Gelojoh!"


"ah, tak kira. Gelojoh pun gelojoh laa. Aku tak kisah. Kalau kau tak nak kenalkan, aku skodeng dia sampai jumpa. Aku tahu kau suka dia kan...hehehe." Jane angkat kening. Senyum meleret.


Kata-kata temannya itu sebentar tadi terngiang-ngiang lagi di cuping. Teja gigit bibir bawah. Nafas turun naik. Kuat. Eei, rasa macam nak renyuk-renyukkan aje muka comel si Jane kalau minah tu masih bertengek depan mata sekarang lagi. Eei eei, geram betul laa aku tau! Buat malu kompeni jer minah tu. Ada ke patut dia pergi selamba katak pisang masuk despatch centre dan tanya uncle Taslim mana budak baru nama Man. Siap si Jane pergi war-warkan yang Man tu sedang "berkawan" dengan TJ.  Dia nak berkenalan la dengan Man tu. Nak tengok rupa dia. Lemak berkrim dan rangup ke sampai Teja boleh berkenan. Jane kata bila dia cakap macam tu pakat gelak tergolek semua budak-budak despatch yang masih belum keluar.  Tekan-tekan perut lagi. Nak berak hapa! Siap tumbuk-tumbuk meja lagi. Teja yang dengar sakit hati betul. Bibir digigit kuat. Apsal yang korang gelak sampai tak cukup gigi tu? Sah dengki sebab aku tak pilih korang yang muka tahap lemau setahun tuh kan. Kangkong lombong punya biskut lemak lemau!

Huhhh!Teja mendengus kuat. Ada rasa yang masih bertakung dalam dada. Geram. Sungguh dia tidak puas hati kena gelak macam tuh. Kalau dia ada kat situ tadi sah sah mulut-mulut yang gelak tu kena siat-siat. Tak pun dia ganyang lumat-lumat. Biar sampai tak boleh bukak lagi. Baru padan muka. Suka-suka jer gelakkan orang siap dengan aksi akrobatic lagi. Siot betul laa! Ni semua Jane punya pasal tau. Buat malu muka aku yang cun ni jer. Nasib baik la uncle Taslim kata Man dah keluar. Balik lewat petang nanti sebab ada banyak surat nak kena hantar untuk zon yang dia cover. Fuh, selamat. Tidak lagi naya.  Sah sah si Jane tak makan saman tu pergi temuduga si Man kaw kaw.  Tanya macam-macam soklan luar peta.  Bukan Teja tak kenal perangai berani mati si Jane. Dia bukan kira. Main balun jer! Suka suka jiwa jer dia kalau nak buat apa-apa. Dan paling Teja rasa macam nak sorokkan kepala dalam kotak DHL gedabak yang ada dalam despatch centre tu bila Jane cakap yang uncle Taslim tanya kat dia sejak bila pulak  TJ ada skandal dengan budak dia. Budak baharu pulak tuh. Kenapa dia boleh tak tahu pun. Siap buat lawak kata pandai sungguh TJ ngan si Man tu sorok kisah cinta diaorang ye. Nanti dia nak tanya kat si Man sendiri macammana boleh ngorat TJ yang kebal dengan godaan budak-budak despatch otai yang cuba masuk daun dari dulu tapi tak gak dapat-dapat... alih-alih si Man yang dapat. Pelik la sungguh kata uncle Taslim. Si Man ni pakai bomoh Zimbabwe hapa ayat si TJ sampai boleh lentuk. Dan budak-budak despatch lain pakat ketawa macam nak roboh dinding konkrit bila uncle Taslim selamba cakap macam tu. Eei,malunyer!

Tapi… kalau difikirkan balik, memang Teja rasa dia yang salah sebenarnya. Yang pergi gatal miang bukak mulut rabak bagai nak rak cerita pasal si sirap bandung  kat si Jane tu apakenal. Kan si sirap bandung tu esklusif untuk kau sorang aje Teja.  Si sirap bandung yang lemak berkrim lagi rangup tu mana boleh share dengan orang lain.  Belum masanyer lagi kau dedahkan dia pada umum.  Lagi-lagi pada makcik kepoh sealam tuh.  Nasib baik sungguh si Jane tak dapat tangkap dia hari ni tau, Teja. Tidak, kan dah hilang hak esklusif kau tu. Kau memang mangkuk ayan la Teja!  

Teja garu kepala yang bersalut tudung rona biru langit.  Bibir dimuncungkan. Eer…sungguh aku ker yang salah??  Habis, macammana. Dah Si Jane Jenab tuh asik tanya dan tanya jer pasal benda tu. Letih aar aku nak layan mulut dia yang luas tu. Masking tape pun tak cukup besar tau nak cover mulut dia tu. Fikiran melayang pada perbualan mereka berdua pagi awal tadi. Memang dia sungguh tak sangka yang si Jane rupanya selama ni sudah memerhati. Teja saja yang tak perasan. Mata minah tu sungguh la tajam macam helang. Nampak ajer yang pelik kat stor ni.


Jane angkat plastik berisi sampah nasi lemak dan kelongsong tepung pelita yang Teja humban dalam tong sampah. Disuakan didepan mata Teja. Muka sengaja diketatkan. Kening Teja berkerut. Apa kes minah nih! 


“baik kau cakap TJ…yang kau hari-hari bawak nasi lemak berbungkus-bungkus dengan tepung pelita ni untuk sapa? Sah umat tu makan kat sini hari-hari kan...tengok sampah ni tiap hari pun aku dah boleh tahu." 


Aduh minah ni. Kecoh betul! 


Jangan nak salahkan si Jane pulak. Kau tu lembab la Teja. Yang tak pergi buang sampah tu awal-awal naper. Kan dah kantoi dengan makcik Jane nih!

"aku yang makan aar." Mata cuba ditumpukan pada skrin empat segi di depan. Mahu mengelak diri dari bertentang mata dengan Jane yang dia sedia maklum sedang mencerlung menatapnya tidak berkelip. Macam nampak ada imej raksaksa jer kat skrin DELL aku nih...mana punya raksaksa nih!


"Kau jangan nak kelentong kat aku. Kau tu mana makan nasi lemak lebih dari dua hari berturut-turut. Nanti kau konpem membuta dalam stor nih. Ingat dulu kau kena tangkap dengan si Mahfuz lemau. Tu sebab kau makan sarapan nasi lemak tiga hari berturut-turut. Dan aku ingat lagi kau dah angkat sumpah depan si Mahfuz takkan makan nasi lemak lebih dari dua hari."


Mampus aku!


"eer..kak Zie..dia.."


Jane tahan tapak tangan depan mata Teja. Siap dengan aksi mata terbuntang macam tertelan biji rambutan jer. Spontan break mulut Teja terhenti. Habis aku! Ala Jane, kau ni leceh aar...


"kau jangan nak kata kak Zie yang oder ek. Aku tau kak Zie takdernyer hilang akal oder benda yang sama hari-hari. Dan aku tahu kuih apa yang kak Zie oder kat kau tiap hari sebab aku tumpang melantak sama. Baik kau cakap TJ. Baik kau cakap sebelum aku belasah kau...”

Teja sandar kepala pada kerusi. Kepala ditegakkan ke atas. Mata dipejamkan seketika. “kau ni leceh aar, Jane. Mata tu tau jer spot. Macam helang. Yelah..yelah. Aku bawak untuk somebody.”

Jane silang tangan kat tubuh. “aku agak dah. Apa barang nih TJ main sembunyi-sembunyi. Mana aci kau main sorok sorok dengan kawan dunia akhirat kau ni, TJ. Baik citer semua kat aku.”

Banyak la kau punya dunia akhirat. Huh!


"yelah. Apanyer yang kau nak tahu tu.." Mata dihala ke wajah Jane yang masih mempamerkan riak tak mahu berkompromi. Tunjuk kuasa la tu!


"siapa somebody tu?"


"manusia.."


"Somebody tu memang la manusia..takkan mawas pulak. Jangan nak buat lawak super spontan kat aku ek. Hempuk kau karang dengan keyboard nih."


Teja garu kepala. 


"Cepat cakap, TJ. Jangan nak garu-garu kepala depan aku. Aku debik karang."


Eei minah nih...tak sabar betul aar.


"sirap bandung tuh.."


Jane kerut dahi sebelum menguraikan sedikit senyum. "Ooo...mamat yang kau citer dulu tu ek. " Teja tayang sengih juga. Selamat..selamat! Berhenti la tanya, Jane. Udah udah la tuh!


Dan seakan faham helah Teja, Jane menggeleng. "takder takder. Aku taknak nickname dia yang kau bagi tu. Nama dalam ic dia sapa.Cepat cakap. Budak department maner?." Jane tala jegilan mata pada Teja. Sengaja dibuntangkan. Dia ni, yang pergi besar-besarkan mata tu apakehal. Dah macam panda sakit mata pulak!


"alaa Jane..."


"TJJJJ!!!..."


"yelah!!!"


"Man..budak despatch centre."


"kan senang macam tu. Patut cakap awal-awal kat aku nih." Jane tayang sengih lebar. Mata dikenyitkan. Teja sudah agak ada benda luar alam dalam kepala temannya ini bila dia sengih begitu. Teja cukup kenal perangai Jane. Dan memang sungguh telahannya benar bila Jane terus serbu ke sana mencari si Man sirap bandung. Dan kesudahannya tidak akan terhenti setakat hari ini. Si Jane Jenab tu akan pasti akan datang lagi kat despatch centre mencari lagi.  Teja mesti beritahu si Man sebelum dia kena serang hendap dengan Jane. Dia akan suruh Man susun jadual supaya takkan ada kat office waktu pejabat. Biar Jane penasaran..hahaha.


Sorry Jane, sirap bandung tu hak ekslusif aku tau, tunggu sampai aku ready nak tayang dia depan mata kau ye, konpem mulut lebar kau akan ternganga luas macam stadium Wembley ..hehehe.


* * * * * * *
Pakcik Ismail senyum. Kopiah dikepala ditanggalkan lalu diletakkan di atas perut sofa rotan lusuh disebelah. Wajah anak sulung yang sedang duduk sibelah ditatap lembut.

"leh ke abah?"

Pakcik Ismail angguk. Senyum lagi.

"betul ke ni, Bah?"

Angguk lagi. Teja tadah tangan kemudian raup muka seraya melafaz syukur. Lega abah dah bagi lampu hijau. Kalau kuning atau merah tadi memang wassalam la gamaknya. Terkubur la hasrat si sirap bandung sekor tuh. Dan melepaslah peluang dia mahu tengok muka yang lemak berkrim dan rangup tu tiap malam. Tapi bila abah cakap boleh, maka harapannya itu sudah menerbitkan warna pelangi..hehehe. Hoi Teja, kau ni memang ada udang sebalik char kuewteow kan, ciss!

Ah, sibuk jer!

"Ja.." Teja tersentak. Mata dikelipkan memandang abah yang berkerut memandang. Abah perasan ker aku tengah berangan tadi. Harap harap tak sebab tengok kerut kat dahi abah tu selalunya tanda abah tak tahu apa yang berlaku. Kalau abah senyum tu...haa tu bahaya!

"iye, Bah."

"lama dah ke Ja kenal dia?"

"tak aar, Bah. Baru jer. Dia pun baru masuk kat sana. Adalah 4..5 bulan."

"Ja suka dia ye."

Kepala laju menggeleng. Apa punya soalan abah aku nih. Tetiba sudah tersampuk aura si Jane Jenab nih.

"Isy abah nih. Kesitu lak. Dia kawan Ja jer la, Bah. Mana ada apa-apa. Dia cuma mintak tolong Ja sebab dia tak berapa kenal orang lain kat office tu." Teja tengok abah angguk kepala lagi. Ameen. Kalau abah sengih..memang Teja konpem terjun tingkap.

"bila boleh dia mula Bah?"

"siapa namanya kawan Ja tu.."

"Man, bah. Tu yang dia selalu bahasakan diri dia."

"lusa malam suruh dia datang. Lepas maghrib. Cakap kat dia pakai elok-elok. Nak mengaji pun kita kena tertib dan sopan bila berpakaian."

Teja angguk kepala seraya angkat dua ibu jari.

"Ja masuk dapur dulu, Bah. Nak sambung buat kulit popia untuk esok."

* * * * * * *
Suapan Thaqif terhenti. Ditarik sehelai tisu lalu dibawa ke bibir.  Wajah yang sedang sama menyuap dan duduk setentang ditatap.

"really?"

Teja angguk. Angkat kepala. Senyum dilontar.

Thaqif senyum lebar.

"thanks, Teja."

Teja angguk dan senyum lagi.

Teja capai cawan gelas air suam didepan. Disua ke bibir. Fuh, lega! 

Wajah lelaki dihadapan yang berpeluh menyuap nasi lemak yang dia bawak hari ni ditatap. Hari ni Teja buat sambal udang macam yang yang dipinta Man. Dia ni memang selera macam-macam sungguh. Nasib baik aku mampu buat, tidak...wassalam jawabnya.

"Man.."

Thaqif angkat kepala. Mata dihala pada Teja. "hmm.."

"Abah saya cakap lusa malam awak datang rumah saya."

"This thursday night?" Thaqif seolah sudah merasa debaran yang menjentik di dinding hatinya. Sudah sungguh bersediakah dia untuk cabaran terbaharu dalam hidupnya ini. Dihela nafas perlahan.

"Ha'a. Nanti saya tuliskan alamat flat tempat saya tinggal. Rasanya tak susah awak cari. Dekat jer. Dah sampai kat bawah tempat parking nanti awak call saya. Saya suruh adik lelaki saya turun pastu bawak awak naik kat atas."

"atas?"

"Yelah. Saya duduk tingkat empat. Karang awak sesat lak. Takder lif. Kena naik tangga. Flat kami tu sesak sikit. Lagi-lagi bila malam. Motor penuh. Haa cakap pasal motor nih..." Teja berhenti. Dia teringat sesuatu.

"awak jangan bawak Ducati awak yang kebaboom tak hinggat tu kat flat saya. Bahaya. Nanti apa-apa jadi kat motor awak yang mahal giler tu saya tak tanggungjawab. Baik awak bawak kapcai jer, Man. Konpem selamat. Tak sapa pandang."

Thaqif senyum. Angguk kepala.

"So, saya kena pakai apa? Pakai macam nih ok ke?" Thaqif tunjuk pada kemeja lengan panjang merah samar berjalur putih dan biru bersama jeans pudar yang dia sarung hari ini. Kebetulan kerana dia harus ke site untuk projek kerjasama dengan gergasi pembinaan ;Eurobina Dinamik bersama Malek sebentar nanti.

Teja teringat kata-kata abah malam tadi.

"Cakap kat dia pakai elok-elok. Nak mengaji pun kita kena tertib dan sopan bila berpakaian." 

Mata sengih bercahaya. Bibir sengih sama. Bingo!

3 comments:

mizz acu said...

Tetibbe rasa sgt mennyampah kat jane ni! Over!
Slamat mengaji encik Qif.. ;)

nzlyna'im said...

owhhh.. jgn lupe sopan santun ye man..

putehberseri said...

biskut lemak berkrim & sirap bandung! - i like, yummy

Hati Ini Pilih Kamu

"Saya dah tak ada hak lagi nak duduk kat rumah tu." Rumah tu milik Zainal. Dan isyarat kak long yang humbankan beg pakaian aku be...