Friday, July 26, 2013

13 Ros Merah - Bab 22

Bab 22
"BUSINESS PREASURE ni ada di semua cabang industri, Fir.  Semua pemain industri mengalami cabaran ni. Tak terkecuali industri automotif atau kalau kita boleh lihat dalam skop yang lebih besar industri pengangkutan negara kita." Iqram tenang berbicara setenang ayunan kaki yang melangkah keluar dari bilik mesyuarat. File putih nipis dijinjing di tangan kiri. Firdaus disebelah yang ikut melangkah jeda menjadi pendengar sejak tadi. Kesemua wakil jualan dan para pengurus kanan jualan sudah lama meninggalkan bilik mesyuarat sebaik sahaja mesyuarat tamat. Yang tinggal cuma Iqram dan Firdaus yang selalunya akan berbual lanjut setiap kali selesai mesyuarat bulanan dengan para pengurus kanan jualan dan wakil-wakil pengedar. Sesi bedah siasat. Itu yang papa selalu ajar pada Iqram. Maklumbalas dari para pengurus kanan dan wakil-wakil jualan adalah maklumat penting untuk syarikat mengetahui dan mengukur prestasi jualan bulanan. Dan setiap suku tahun akan diadakan pemilihan jurujual terbaik. Strategi untuk memberi motivasi dan galakan kepada para jurujual syarikat untuk berusaha meningkatkan jualan mereka.
   "Walaupun kita ni syarikat besar dan cukup kukuh didalam pasaran, kesannya tetap ada, Fir. Industri automotif kita sekarang berdepan dengan keadaan pasaran kereta tempatan yang matang. Buktinya...pertambahan ketara bilangan kenderaan tempatan di jalan raya kini." Firdaus laju mengangguk. Setuju dengan kata-kata Iqram. "Aku fikir kita kena ada perancangan yang lebih mendahului pesaing kalau nak bersaing dalam pasaran yang dah masuk ke tahap matang. Strategi kita kena memberikan nilai tambah kepada pembeli. Perkhidmatan lepas jualan yang meluas geografinya macam yang para pengurusan jualan  suggest tadi aku kira boleh kita perhalusi. Aku cadangkan kita buat satu sesi dengan budak-budak sales dan budak-budak services. Let us brainstorm their ideas. I knew they have a lot to be discuss. At the end of the session we come out with list of action, Iq." Iqram angguk. Bahu Firdaus ditepuk. " Kau uruskan sesi tu. Maybe do it at a very ease and light place. Jangan dalam bilik mesyuarat. Aku mahu sesi tu nanti tak nampak official. Aku nak budak-budak kita relax. No stress situation." Firdaus angkat ibu jari kanan. "Fantastic idea, Iq. Don't worry, aku uruskan." Langkah kedua-duanya menghampiri meja Jijie. Iqram berhenti. Firdaus turut sama memakukan langkah. Bibir lempar senyum pada setiausaha Iqram itu. Jijie bangun. Senyum. 
     "Awak dah uruskan benda yang saya minta pagi tadi, Jijie?"
      Jijie angguk." Dah, encik Iqram. Saya dimaklumkan dah diterimapun sebentar tadi."
      Iqram senyum. Kepala mengangguk. "Good. Thanks, Jijie. I'll let you know tonight the item for tomorrow delivery." Firdaus angkat kening pada Jijie. Senyum Jijie menguntum lebar. Iqram yang melihat reaksi Firdaus hanya tersenyum. Langkah diteruskan ke hadapan. "Iq, jap aku nak ke gent. Nanti aku masuk. " Iqram lambai tangan tanpa memusingkan tubuh. Firdaus tengok langkah Iqram. Jijie turut sama memerhati dengan riak wajah penuh tanda tanya. Sebaik sahaja Iqram melangkah masuk ke dalam bilik dan menolak pintu dari dalam, Firdaus mendekatkan wajah ke arah Jijie.
    "Jijie..."
    Jijie labuh duduk. Dahi dikerutkan. " Ada apa ni, encik Firdaus."
    "Benda apa Jijie yang Iq suruh you uruskan." Jijie angkat kening. Sengih. Ooo, ini yang dia kepoh nak tau.
    "Apa lagi. Cam biasa ler encik Firdaus. Dia yang ajar pakcik tu, dia tanya kita balik pulak. Sengal laa encik Firdaus ni. Betul-betul kura-kura dalam speed boat."
     Firdaus kerut dahi. " Apa tu. Saya tak faham."
     Jijie tepuk dahi. " Apa punyer slow laa. Misi 13 Ros Merah tu ler. Aparaa encik Firdaus ni. Lupa mengalahkan warga emas."
      Firdaus tepuk dahi. Langsung terlupa akan misi Iqram yang sedang berlangsung. Misi yang dia sendiri menjadi pencetus ilhamnya. Misi memikat si pipi merah dengan 13 Ros Merah. Kelakar jugak bunyinya. Firdaus gelak dalam hati. Lantak kau la Iq. Asal kau happy, bro.
      "Hari ni Iq suruh awak hantar hadiah apa dengan 13 Ros Merah tu?"
       Jijie geleng kepala. Lima jari dikuncupkan lalu dihala ke bibir. "Muaahhh. Best punyer encik Firdaus. Bertuah la cik Damia Humaira tu kan. Kalau saya dapatpun melompat tak terkira. Mahal tu. Sapa tak nak."
       "Apa yang Iq suruh awak hantar?"Firdaus ikut teruja melihat reaksi Jijie.
        "iPhone 5. Siap suruh saya pastikan dalam iPhone tu installed semua software terkini tu. Baguslah boss, encik Firdaus. Tapi kan yang paling kelakar, encik Firdaus.."   Jijie ketawa perlahan dengan tapak tangan menekup mulut. Bimbang jika ketawanya nanti didengar Iqram. Mahu mampus kena mengadap!
         " Apa yang kelakarnya, Jijie." Firdaus sudah memotong kata-kata Jijie.
         "Boss suruh saya pastikan dalam iPhone tu ada installed candy crush saga."
         "Candy crush saga? Apa menatang tu, Jijie." Firdaus kerut dahi.
          Jijie geleng kepala. "Tu pun tak tahu. Duduk dalam gua aper encik Firdaus ni."
          "Amboi mulut awak."
           Jijie gelak.
           "Games la encik Firdaus."  
           Mata Firdaus terbelalak. "Games? Iq suruh awak installed games?"
           Jijie angguk. Gelak lagi. 
           "Ha'a. Pastu boss minta saya ajar dia macammana nak main candy crush saga tu. Adehai. Senak perut saya gelak bila ingat balik kata-kata encik Iqram semalam. Tapi nak gelak depan dia tak berani la saya encik Firdaus. Menempah lubang kubur sendiri jawapnya. Karang masa lunch saya kena duduk dalam bilik boss."
          "Buat apa?"
           "Buat apa lagi encik Firdaus. Ajar boss mcammana main candy crush saga tu laa. Nasib baik boss belanja. Mintak saya pesan apa jer untuk lunch nanti." 
          Firdaus tayang sengih."Jijie order lebih tau. Saya nak joint sama. Kena belajar ni. Mana boleh bagi Iqram jer tau main. Nanti awak install kan dalam iPhone saya ye."
          Jijie cebik. "Sengal laa encik Firdaus ni."
         Firdaus kenyit mata. Langkah dibawa laju ke arah bilik Iqram.

DAMIA DAN POT SALING MEMANDANG. BIJIK MATA TERKEBIL-KEBIL. Pot tayang sengih dengan mata hala ke meja kopi didepan. Damia yang bersila disofa bawa tangan ke kepala. Laju menggaru. Dahi turut sama berkerut.
       "Masak gua ni, Pot. Masak, gua."Damia lepas keluhan kecil. Bingung. Sudah tiga hari berturut-turut dia menerima kiriman 13 Ros Merah dari pengirim yang hanya menulis "IFF" dihujung setiap kad yang dilekatkan bersama jambangan bunga. Issh, misteri betul la mangkuk IFF ni. Halimunan betul laa. Macam mana pulak dia tau gua ada sebut nak iPhone 5 ni. Gua cuma main-main jer cakap dengan cik mata cokolat seksi tu semalam. Eh, IFF..lu ada ek dalam Lexus tu semalam.
       "Apa pulak. Dah makhluk halimunan tu kasi, lu rembat jer la. Gerenti lu ada cakap ni kan." Pot ingat semalam bila Damia cakap dia suspek IFF tu halimunan sebab macam tau-tau jer dia mintak ferrero rocher. Giler banyak punyer ferrero rocher Damia dapat. Sekotak besar! Ada seratus ketul tu. Peergh. Kenduri ferrero rocher dorang berdua semalam. Dan hari ni pulak, Damia dapat kotak berisi iPhone 5 pulak. Damia yang terima kiriman ni tadi. Siap menjerit  dari tingkat bawah panggil Pot. Terkejut beruang Pot. Ingatkan ada penyamun masuk rumah ker. Bila dia tayang jambangan ros merah yang Pot memang confirm 13 ketul, dah syak dah mesti orang yang sama hantar. Hai D...lu dah ada peminat misteri ni. Apa orang putih panggil secret admirer. Cewah..hikhikhik. Tapi ni bukan cekai punyer peminat misteri. Loaded ni gua rasa. Tidak, takkan kirim 13 Ros Merah hari-hari. Bouquet ni mahal ni. Dah tu siap bagi hadiah pulak tu. Semalam seratus ketul ferrero rocher. Hari ni iPhone 5. Esok? Haa...gua tak tau. Jap nanti gua nak tanya D.
      Pot capai kotak warna kelabu empat segi didepan yang sudah ternganga. Dipusing-pusing.Mata dikelip-kelip. "Giler gempak lu dapat ni, beb. Walla weh." 
      "Wak lu la gempak. Gua risau ni beb. R-I-S-A-U. Tau tak?"
      "Apa pulak nak risau. Bukan lu curi pun, beb. Orang...eh eh silap." Pot hala sengih pada Damia. "Halimunan bagi sebagai hadiah...hehehe." Damia tolak siku ke perut Pot. "Lawak la sangat ek. Lanyak lu karang."
     Pot ketawa. "Weh weh, relax aar beb. Ni..ni.." Jari runcing Pot hala ke pembalut iPhone 5. "tengok ni. Siap nama lu tu diukir kat cover iPhone ini. Walla. Guling-guling punyer terharu gua kalau dapat macam ni. Punyer romantik la IFF ni beb. Eh, halimunan pun romantik ek beb. Lu try tanya dia ada kawan tak. Introduce kat gua jadi boyfriend angkat gua. Boleh aar gua mintak macam-macam. Tapi gua nak halimunan yang hensem aar. Yang muka pelik..muka pecah rumah kirim salam aar. Gua pun nak tengok pemandangan yang menyegarkan bijik mata...hahaha."
     "Banyak lu punyer boyfriend angkat. Nak halimunan muka handsome laa. Yang menyegarkan bijik mata laa. Lu memang sengal aar Pot. Benci, gua. Bukan nak mendamaikan jantung gua yang macam nak tertanggal ni. Lagi lu jadi ejen penyakat adalah. Harus gua berhentikan lu serta-merta daripada jadi gurdian angel gua."Ketawa Pot bergema lagi.   
      "Beb..."
      "Apanyer.."
      "Agak-agak...lu rasa esok lu nak apa?"
      "Gila aar lu nih, Pot."
      "Eh, dengar nih. Gua nak pastikan sesuatu."
       "Amendenyer yang lu nak pastikan. Weng aar lu ni.
       " Sekarang ni kalau apa yang lu nak esok betul lu dapat beb..sah. Memang sah! IFF tu ada kuasa mistik!" Damia telan liur. 
        "Kuasa mistik?"Pot tayang wajah serius dengan kepala diangguk.
         " Habis aar gua camni, beb." Damia goncang tangan Pot. "Beb, lu kena tolong gua. Kena, beb. Lu guardian angel gua, beb."
          "Jap, gua fikir." Pot ketuk jari ke dagu. Damia kebil mata memerhati.
         "Jom, kita cari bomoh."
          "Bomoh?! Buat apa cari bomoh?"
          "Nak mintak tolong settlekan masalah besar lu aar beb. Lagi mau tanya."
           Damia tepuk dahi.
          "Apa punyer mangkuk idea lu ni Pot. Akai mana letak. Lutut pinjam ker? Tu syirik tau tak. Syirik tu sekutukan Allah. Nak kena humban dalam neraka ker."
          "Err..."Pot gigit bibir. "Ampun. Maaf zahir batin, beb."
           "Wak lu laa zahir batin."
           Pot tayang sengih kembali. "Habis camner ni, beb. Masalah dalam negara kasar ni beb. Leh masuk parlimen ni."
           Damia lepas nafas. Keluhan berat terhambur. "Ntah. Gua tengah otak zero sekarang. Gua tak boleh fikir. Nanti gua ada idea gua kasi tau lu. Nak harap kan lu..memang hampeh. Banyak lu punyer masuk parlimen. Lu memang nak makan seligi gua aar. Pot." Damia hala siku ke arah Pot. Laju dielak. Pecah ketawa Pot.
           
IQRAM SENYUM. Mata hala ke arah si pipi merah yang sedang menulis sesuatu di kaunter farmasi. APAC sedikit lengang kerana malam yang makin tua. Ekin dan seorang pembantu jualan yang sedang menyusun barangan jualan dicermin kaca hadapan APAC dikerling sekilas.
   Damia letak pen. Mata diangkat memandang muka si mata cokolat seksi didepan yang cukup hampir dengannya. Damia perhati betul-betul wajah lelaki didepannya ini. Hmmm..seksi jugak muka mangkuk ni. Apsal gua tak perasan selama nih ek. Issh..rugi betul gua tak tenung dia lama-lama selama ni.
    "Awak..."
    "Hmmm..."
     "Dengar tak apa saya cakap tadi."
     Iqram angguk.
     "Jadi macammana sekarang ni? Issh..saya dah risau la awak. Tah si IFF ni ada kuasa mistik."
     Iqram tala mata ke wajah mulus didepan. "Kuasa mistik? Apa tu?"
     "Ala awak ni. Semua pun tak tahu aar." Damia hala langkah keluar dari kaunter farmasi. "tu lebih kurang macam ada...ada..."Dua jari saling berlaga. Iqram ikut langkah Damia yang menghala ke rak shampoo dibelakang. " haa..macam magik. Macam dia tu ada kelebihan yang tak ada pada oranglain."
      "Meaning IFF tu awak cakap ada magic. Magic yang macammana?"
      Damia buka kotak berisi stok syampoo yang belum disusun. Diangkat 3 botol lalu disusun mengikut label yang tertera di lantai rak kaca. Iqram ikut sama mengambil 3 botol syampoo daripada dalam kotak. Dihulurkan kepada Damia. Senyum kedua-dua saling berbalas. 
    "Magik si IFF ni...macam dalam kes saya ni la kan...dia macam boleh baca apa yang ada dalam kepala saya ni laa. Awak tengok jer la. Saya dapat 100 ketul ferrero rocher semalam.  Hari ni iPhone 5. Kan dua-dua tu memang saya ada sebut. Walhal awak, saya main-main jer. Awak pun tahu kan saya ni sengal sikit. " Iqram senyum. " Awak pun dengarkan. " Iqram angguk. Senyum terus bertamu. Tubuh membongkok. Dicapai 3 botol lagi syampoo daripada dalam kotak. Tangan terus menghulur syampoo kepada Damia. "Esok..tah apa pulak. Aduhai. Risau saya la awak dengan IFF ni."
      "Dia suka sangat pada awak tu, D."
       "Sengal la awak ni. Saya serius tau tak."
       Iqram senyum. "Jangan fikir benda buruk. Tak elok. Hmmm...esok awak nak apa?"
       "Ntah la. Saya pun dah seram jer dengan mangkuk IFF tu. Dah saya tak tahu dia saper kan." Damia hala mata sekilas ke arah sebelah. Pandangan mereka bertembung seketika. Dan orang disebelahnya ini tayang senyum yang...peergh...sweet aar lu, bro. Kalau lu IFF tu kan bagus wahai si mata cokolat seksi. Deheman si mata cokolat buat Damia tersentak. Sengih ditayang. Cover malu yang dah besar kalah stadium Wembley. Issh...macamnmana gua boleh kantoi berangan lak ni. Syohh, syohh. Tangan kembali pantas menyusun syampoo.
       Iqram ketawa dalam hati melihat telatah lucu D. D...D, kalau la awak tau sayalah IFF ni macammana la nanti kan D. Tolong jangan karate saya ye D. Senyum di hati Iqram terus mekar.
      Damia hala langkah ke arah rak perapi rambut di sebelah. Tubuh dibawa mencangkung. Iqram ikut sama.  Damia buka penutup kotak.
      "D..."
       Damia angkat muka. Senyum. "Yup."
      " Esok awak nak apa. Kita tengok si IFF tu bagi yang sama ke tidak."
       Damia kerut kening. "Mana awak tau dia akan bagi saya something ke tidak."
       "Err..well dah dua hari kan dia bagi awak hadiah. Dan kebetulan sama pulak dengan apa yang awak minta. So saya assume dia akan bagi awak something la esok. Saya agaklah kan. Maybe i'm wrong. Sapa tau kan,hmmm."Iqram tengok wajah Damia. Please..please...don't let her suspect anything yet. God please..not yet. 
       Damia angguk. Tangan pantas keluarkan tiub-tiub berisi perapi rambut daripada dalam kotak.
       "Awak ada cadangan untuk esok?"
       Iqram yang turut sama membantu mengeluarkan tiub-tiub perapi rambut memandang sejenak ke wajah polos didepan.
       "Hmmm...well. Saya tak boleh nak baca fikiran awak sebab saya takder kuasa mistik."
        Damia lontar kerlingan. Iqram tala senyum.
        "Ada jer yang nak kena lempar keluar pintu kaca APAC ni karang."Damia mengacah mahu melempar tiub perapi rambut ditangan ke arah Iqram. Laju Iqram mengelak. Bibir ukir senyum. Damia lontar jelingan. Pecah ketawa Iqram. "Ok ok. Jangan marah la cik Damia. Hmmm. Let me suggest.  A ring maybe. Perempuan kan suka barang kemas. Awak pun tak ada kan. Tengok jari kosong jer."
        Damia cebik. "Saya mana pakai cincin. Kalau pakai pun nanti bila kahwin la. Cincin risik la, cincin tunang la, cincin akadnikah la. Giler banyak tu. Sekali pakai, 3 terus."
        Iqram senyum lagi. 
       "Mana tau dia nak bagi awak cincin tanda perkenalan."
       "Haa bagus jugak ek idea awak. Aparaa. Mana ada laa awak cincin tanda perkenalan. Ni stail baru haper."
         Iqram senyum. " Ok kan."
        "  Tengok jer la esok camner. Samada saya terima tak lagi benda merah 13 ketul tu bersama hadiah misteri ye. Kalau dia hantar cincin. Saya belanja awak makan. Kalau sdia hantar lain awak kena belanja saya makan. Baek punyer tempat tau, bro. Ok?" Damia tayang sengih.
            Iqram angguk. Senyum makin manis. Kepala laju berputar. Just wait sweetie. Surprise..

6 comments:

Kak Sue said...

dah agak untuk kali ke 3 mesti IFF bagi cincin...
lepas tu baru berani cakap saya lah IFF tu... ada beran???... hehehe..
cepat sambunggg

Anonymous said...

Whhy so shorttt? ;p
Aiyaaaaa.. Dedua choicee best tu.. Xyah kaasikk cincin lg kang kantoi. Kasik bnda lain la iq.
Tp bgs btl si damia ni.. Lnsg dia xsuspek si iq tu kan.. "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮

~m.a~

-sj- said...

Jgn lah buat iq hantar cincin....heehehehe..sbb kalau iq hantar selain cincin, iq kena blanja d makan tempat best...bg lah id bawa g rumah mak dia (tempat best tuuu)...barulah confess..dan bg cincin
...

nazira azwa said...

Hmm mmg bertuah btl D n sume yg dia ckp sume iq bg..tp iq xyah la bg cincin lg..tggu smpai msnya br bg..

elfa said...

apa laa blur naa dak Damia nih. alahai.......

norihan mohd yusof said...

dalam blurr...tuh still sweet lh sipipi merah...hehe tk yah bagi cincin iq...dpt belanja damia tempat yn amat mahal n amat lh romantik nyer....aduilah...rase den nk copot2 pipi minah blurr nih lh...comei sungguh watak damia...

Hati Ini Pilih Kamu

"Saya dah tak ada hak lagi nak duduk kat rumah tu." Rumah tu milik Zainal. Dan isyarat kak long yang humbankan beg pakaian aku be...