Monday, November 26, 2012

Lafaz Cinta Di Jari Manis - Bab 4


Bab 4
Mata dikelip-kelipkan beberapa kali pada skrin Apple yang terhampar didepan. Kepala dilentokkkan ke kiri dan kanan. Diluruskan dua-dua tangan kedepan lalu dijalin jari-jemari. Ditekan sedikit kura tangan. Terdesir bunyi letupan kecil. Kedua-dua tangan dibawa ke sisi lalu diletakkan semula ke meja. Jari jemari kembali mencari papan kekunci. Keje , Qis..keje. Pipi ditampar perlahan. Dijegilkan mata. Ya Tuhan, kenapalah mengantuk sangat biji mata nih. Tolonglah aku banyak kerja hari ni. Banyak tau tak! Makan dah banyak sampai tak sedar diri inilah akibatnya, Qistina. Layu dan penat. Diet lima tahun yang tiba-tiba bertukar paksi hari ini membuatkan Qistina sungguh terlupa diri waktu makan tengahari tadi. Dan Zura si teman baiknya itu sungguh cekap mengenakan perut Qistina. Membuatkan biji mata Qistina menjadi rambang bagaikan sedang melihat talam-talam didalam restoran selera kampung tadi yang semua sedang melambai-lambai sambil tersenyum kepadanya. Puluhan lauk kampung didepan mata mana boleh tahan kan. Hilang telinga seketika dibuatnya. Christiano Ronaldo kalau terpacak depan mata pun haram tak layan. Baik terkam terubuk bakar dengan air asam. Sorry CR, you're not sexy enuff, darling...hahahaha.

Suara pintu diketuk sayup terdengar sebelum tombol pintu dipulas. Kepala yang tertunduk di skrin diangkat perlahan-lahan. Sapa la pulak yang datang masa orang tengah mengantuk nih. Aduh, jangan encik Kamal. Mahu satu bab lagi nak melayan dia bercerita dan bertanya cerita. Pagi tadi dah satu round. Tolong bagi saya bernapas sikit boleh,boss! Orang tua tu kalau bercerita kalau tak satu jam tak sah. Ada banyak jer cerita dalam kepala dia yang tak berapa nak besar tuh. 

Susuk tubuh yang sedang terpacak didepan pintu yang ternganga sambil meleret senyum sangat Qistina kenal. " Hai...kenal i lagi, babe?" Qistina mencebik. Sapa laa yang tak kenal kau tuh, Joe...romeo terhangat cengkerang oren kuning nih. Err..romeo terhangat lagi ker mamat ni. Rasa dah patut tanggalkan crown nih. Perut dah sikit ke depan jer tuh. Issh, Qistina jahat la ko tau. No laa, i'm just being honest dan sincere ok! Cuba tengok perut dia tuh haa kalau tak percaya...kan?

“ganggu kau kejap, boleh?”

Senyum. "meh la ganggu aku...dah berkurun pun kau simpan gangguan kau tu kan." Ketawa bergema dari lontaran suara si tukang pengetuk pintu biliknya itu. Tapak tangan Qistina dilambai pada susuk tubuh tegap berkemeja biru gelap berjalur dipadankan dengan tali leher kuning cair corak abstrak. Kalau aku kata tak boleh, kau tetap akan masuk jugak kan, Joe. So better ko jangan tanya soklan boring tuh tau!

“so? best haa?” Tanpa dipelawa tubuh tegap didepan Qistina ini selamba melabuhkan duduk. Wajah cantik Qistina direnung dengan senyuman yang tidak sukar ditafsir maknanya oleh gadis dihadapannya ini. Dahulu pun memang dia suka merenung wajah mulus ini. Anak dara ni makin cantik la pulak lepas lima tahun. Gebunyer kulit. Haish menyesal pulak aku tak ngorat dia habis-habisan dulu lepas kes dia tuh. Tidak, kan dah dapat bini cun giler tak hinggat macam barbie doll...perrghh. Joe senyum sendiri. Bongok la jantan sekor tu. Kalau dari awal lepaskan barbie doll lawa ni kan dah bahagia aku. Tengok, kan aku dah kahwin dengan orang lain. Tapi ada lagi tiga tempat kosong kan. Yang, i nak kahwin satu lagi boleh? Joe geleng kepala sambil sengih meleret.

Tu yang tersengih-sengih tu sah-sah ada kelabu dalam kepala dia nih. Joe ni bukan Qistina tak tau otak tercemar dia. Selalu jer tergelincir jarum kompas waras dalam kepala dia tuh.

“perkataan best tu kau nak tujukan pada yang mana? The country? The office? Or my scandal over there??” Qistina angkat kening sambil menyuring senyum.  Jari jemari yang menekan butang kekunci Apple terhenti. Aku ni bukan tak tau apa yang dalam kepala otak kau yang tak berapa nak jernih tu Joe.

Joe angkat -angkat kening. "Whoaaa...mana-mana pun kau pergi mesti rembat skandal kan, Qis. Tabik la dengan kau. Sini dulu pun berbaris skandal ko..termasuk la aku yang handsome maut nih. Angau tahap kronik tu semua jantan-jantan kat area sini. Ko pakai susuk kan, Qis.  Baik ko ngaku. Tak per, akau takkan beritau sapa-sapa pun..hatta si Kamal tak berapa nak tinggi tuh." Oit!..kutuk boss sendiri yer. Nanti aku report kat Kamal. Boss, tadi Joe kata you ni tak berapa nak tinggi. Tadi si romeo ini ada sebut apa yer. Alaa..issh. Qistina kerut dahi seketika. Mentol kepala menyala. Susuk. Oitt!!

"Banyak kau punyer skandal mendal...hotak kau la. Kau tu yang banyak skandal. Romeo yang tak sanggup nak bersara. Bertaubat la." Gelak Joe bergema. " Apa kau cakap tadi. Susuk ek..haa susuk kepala lutut kau la, Joe." Joe sudah mengekek ketawa. Rindu menyakat Qistina selama bertahun-tahun  sejak pemergiaan Qistina ke Tanah Ratu seakan terlerai hari ini. Melihat bahasa lepas Qistina, mulutnya yang selamba melontar kata yang sebenarnya tiada mengandungi maksud apa-apa sesungguhnya bagai siraman embun yang menyegarkan minda. Bosan tau tak kalau asyik serius jer dengan keje ni. Dan menyakat Qistina adalah acara wajib untuk kecergasan minda sejak dahulu. Dan yang lebih penting menatap wajah mulus nan cantik ni sejak dahulu adalah kemestian baginya. Wajah yang akan sentiasa membuat harinya bahagia. Sehingga dia pergi. Pergi bertahun-tahun. Dan Joe rasa kehilangan yang teramat sangat.

"Ok.ok. Serius." Deheman Joe berkumandang. "Back to my question tadi. Of coz pasal boy friends kau kat benua sana la. Sah-sah skandal ko kali ni gempak giler kan. Londonian tuh. Kau kan hot chick, Qis. So, kau dapat cipta berapa skandal dalam masa lima tahun kat sana?" Joe angkat kening. Senyum meleret. Qistina jeling kecil. Dia ni kan mulut dari dulu tak surut-surut darjah kepuakaannya kan. Nasib la tak jadi bini kau Joe. Tidak mau jer kena sumpah jadi tudung periuk. " Aku bet sepuluh jari aku tangan ni pun kalah." Asal ko tak masukkan jari-jari kaki ko tuh. Kan bagus. Kalau tak cukup, ni calcalutor aku pun boleh tolobng kirakan sama. Nak? Bengong la ko, Joe.

Londonian?? Tah haper haper jelah si Joe romeo ni tau. "Hotak kau laa. Banyak kau punyer hot chick. Ingat aku ayam KFC ker. Aku ayam belanda ok. Omputih tu mana suka ayam KFC..kecik jer."

Ketawa Joe bergegar. Bergema. Qistina jegilkan mata. Pen mata bola didepan mata pantas dilontar kedepan. Dan cekap disambar oleh kedua-dua tangan Joe. "kau baru masuk ek. Pagi tadi aku tak nampak pun kau. Tadi masa lunch pun tak nampak muka miang kau tuh. Kau mengular kan, Joe. Baik mengaku." Qistina sengih. "Kau tu kan memang kaki mengular dari dulu, Joe. Bukan aku tak tau." Joe atau nama lengkapnya Johan Khusairy, salah seorang jurutera mekanikal kanan yang sama-sama didalam pasukan Qistina setiap kali turun ke platform. Senang cerita dia, Zura dan Joe adalah team ngam dari zaman jadi jurutera junior lagi. Apa-apa masalah memang dia orang bertiga akan bincang bersama. Joe ni muka memang handsome. Qistina tidak menafikan fakta ini. Putih dan mata sepet macam Farid Kamil. Tinggi cuma tak kurus macam Farid Kamil. Joe tegap. Joe dari mula Qistina masuk joint dalam company ini memang dia terus terang cakap suka pada Qistina. Suka habis. Memang Qistina maklum tentang yang satu itu. Dan Qistina jugak cakap terus terang tak boleh terima Joe lebih dari best friend sebab dia dah ada someone dalam hati. Dan "someone" Qistina tu pun dia kenalkan pada Joe supaya Joe tak fikir dia reka cerita. Joe memang frust. Qistina tau,tapi hati kan tak boleh nak dipaksa-paksa. 

"kau stay mana sekarang?"

"apsal? Ko nak ajak aku duduk serumah dengan kau ker."

"stadium olimpik hamba tadahkan." Joe sudah buat aksi tapak tangan dicantum dan disua ke arah Qistina. Bertalu-talu. Pantas ditepis. Gelak.

"aku duduk rumah Zita buat sementara nih."

"rumah Azhar la tu."

"yup."

"bahaya ni." Joe geleng kepala.

"apsal pulak."

"karang Azhar ngorat kau..habis la aku. Aku tak nak bermadu. Rugi." Joe tayang sengih lawa. Qistina mengacah mahu mengetuk kepala Joe. Pantas dilarikan kepala. 

"gile kronik kau nih la Joe."

Ketawa.

Jeda.

"Qis.."

"hmmm.." 

"kau tak nak balik jumpa ayah kau?." Qistina pandang muka Joe seketika sebelum melarikan wajah ke arah skrin didepan. Pandangannya kosong. Soalan itu dibiarkan tersangkut di telinga. Tiada jawapan buat masa ini dari Qistina. Biarlah. Dia belum bersedia mahu menjawabnya.

Diam yang merimaskan. Joe masih merenung wajah mulus didepan yang sedang memandang ke arah skrin Apple. Salah masa ke dia bertanya soalan yang satu itu. Tapi dia harus tahu. Qistina tidak harus dibiarkan begini. Dia juga rasa bertanggungjawab atas apa yang berlaku terhadap gadis didepannya ini. Takdir pahit gadis turut memalit beban dihatinya sehingga ke hari ini. Bukan dia tidak tahu Qistina kembali ke pejabat hari ini. Sengaja Joe tidak memunculkan diri dahulu. Sengaja disusun temujanji dengan kontraktor pagi ini. Dia sebenarnya mencari ruang dan masa yang sesuai untuk berdepan dengan Qistina. Kekuatan yang luar biasa diperlukan untuk kembali berdepan dengan teman baiknya ini. Teman yang pernah mengetuk pintu hatinya suatu waktu dahulu. Dan masih terus menghuni hatinya  hingga kini. Dia tidak mampu membuangnya. Tak mampu... 

Qistina toleh pergelangan tangan. " Aku nak solat asar jap aar Joe. Dah lambat nih." Joe angguk kepala. Tubuh kedua-dua serentak berdiri. Joe senyum. Dia mengerti Qistina belum mahu memberikan jawapan. Dan dia akan menunggu kerana itu salah satu tanggungjawab yang terpikul di bahunya. Itu janji Joe pada ayah Qistina.  Joe atur langkah seiring dengan Qistina mendekati pintu. "aku balik, Qis. Maya ajak dinner rumah parent dia malam nih." Joe angkat tangan. 

Qistina mengangguk.  Senyum. Lambaian Joe dibalas. Maya, isteri teman baiknya ini. Perkahwinan yang berlangsung setahun yang lalu hanya diketahui Qistina melalui Zura yang mengirimkan email dan gambar-gambar perkahwinan Joe. Qistina tidak berkecil hati bila Joe hanya mengirimkan email tentang perkahwinannya sebulan selepas segala-galanya berlangsung. Itu hak Joe. Sebagaimana jugak haknya untuk mengambil keputusan untuk pergi lima tahun dahulu biarpun ditentang hebat oleh Joe. Pujuk dan rayuan Joe tidak diendah. Qistina tau jauh disudut hati Joe, masih tersimpan rasa itu. Dan dia harus menghindarinya. Joe kini bukan Joe yang dahulu. Joe kini sudah ada Maya. 

"Take care, Joe. Kirim salam pada Maya ok."


* * * * * * *
Tangan diketuk-ketuk pada stereng. Kepala masih takzim memandang bangunan di depan yang kian lengang. Sunyi.  Sudah hampir dua jam dia menanti tapi susuk tubuh yang dinanti tidak langsung terlintas didepan mata. Takkan dah balik awal kut. Issh. Bukan dia tidak kenal dengan perangai orang yang ditunggu sejak tadi itu. Workaholic. Ker dia stay back? Mata menoleh pada jam di dashboard. Jari diketuk pada stereng. Dia memang pasti ornag yang dia tunggu masih berada didalam bangunan. Dan kata Ray tadi, orang yang dia tunggu itu akan balik menaiki teksi hari ini. 

Sejam. Tambah dua jam. Sudah tiga jam. Mana pulak dia nih. Mata yang memandang ke arah pergelangan diangkat ke depan. Takkan tidur kat pejabat pulak. Dan saat diangkat kepala, lampu kereta yang sudah terpasang menyuluh sesusuk tubuh kurus tinggi sedang menuruni tangga lobi. Tas tangan yang tersangkut di bahu cukup dikenali. Tubuh yang bersarung skirt hitam labuh dipadan dengan jaket hitam sedondon bersama tudung merah samar corak abstrak gabungan warna dua warna lain putih dan hitam cukup membuatkan Khalish terkesima seketika. Nafas berlari kencang.

Qistina melabuhkan duduk perlahan-lahan di hentian teksi. kepala menoleh ke kiri dan kanan. Issh, takder pulak. Tadinya waktu dia solat asar yang agak kelewatan, dia terus duduk didalam surau menanti maghrib. Tidak mahu terlepas kalau nanti pulang kelewatan sebab waktu-waktu begini pastinya kesesakan jalan sukar dibendung. Kuala Lumpur kan memang begini tata hidupnya. Zita sudah berpesan kepadanya, kalau takde teksi dalam masa setengah jam, telefon sahaja Zita. Issh, tak sanggup rasanya mahu menyusahkan bakal ibu muda itu. Cukup-cukuplah selama ini dia banyak menyusahkan Zita. Dilepaskan nafas. Mata menyorot ke jalan yang sedikit lengang. Tubuh dijenguk lagi. Teksi, tolonglah datang...

Susuk tubuh yang terjenguk-jenguk ditatap. Nafas yang sesak kian dapat dikawal. wajah yang terselindung disebalik tudung cantik tu direnung tidak berkelip. Brek tangan dijatuhkan.  Stereng diputar perlahan. Pedal minyak ditekan. 

Telinga menangkap bunyi enjin kereta yang berhenti di hadapannya. Qistina menangkat kepala. Cermin BMW hitam yang sedikit gelap menyukarkan sorotan matanya. Hati sedang berdegup perlahan. Tunggu orangkah tuan kereta ini. Qistina menoleh ke belakang. Kiri dan kanan. Tiada kelibat manusia yang mendekati kawasan hentian. Air liur ditelan. Berkali-kali. Allah, janganlah ada apa-apa. Tali coach digenggam. 

Ditolak pintu perlahan-lahan. Tubuh tingginya dikeluarkan perlahan-lahan dari perut BMW yang masih tidak dimatikan enjinnya. Mata dilontar tepat pada wajah yang sedang duduk dipalang hentian teksi dihadapannya ini.

Jantung Qistina bagaikan terhenti. Tangan menggigil. Matanya tidak berkelip memandang susuk tubuh yang keluar dari perut BMW dihadapannya ini. Susuk tubuh yang sedang berdiri dan memandang tepat kepadanya. 

Allah.

"Qis.."

Jantung Qistina benar-benar mahu terhenti. 

9 comments:

Anonymous said...

nak lagiiiii.....besss...menanti dengn penuh debaran...

Anonymous said...

menanti sambungan dngn penuh debaran....lagiiii...

NoU Hasima said...

ala....apala.hubungan diorg ni.....

Anonymous said...

aduhaiiii.. panasaran gue!!!
apa jd dulu ni? hutang maruah yg mcmana?
apa kna mengena joe tu ngan qis? aduhaiiiii...
~acu~

gerau said...

kuccc good job! memang dah tachycardia kat sini. ;)haha thanks and please update ASAP;) hihi

Eijan said...

Kucc darling, awat pendek je n3 ni...tak puas membacanya...& x sabar nak tau kaitan2 yg berlaku....

Atty Ismail said...

Ni x lain x bukan mesti tukang buat ONAR dalam idup QIS kan?????...
Lempang 1 round lelaju QIS...

Kak Sue said...

x puas nak lagi.....

Zainatul Izma said...

sambung cecepat ya....tak sabar menanti nie....

Hati Ini Pilih Kamu

"Saya dah tak ada hak lagi nak duduk kat rumah tu." Rumah tu milik Zainal. Dan isyarat kak long yang humbankan beg pakaian aku be...