Tuesday, June 11, 2013

13 Ros Merah - Bab 10

Bab 10
                 Damia kerut dahi. Apa kes tiba-tiba bisu pulak nih. Gua rasa gua tak ada tanya soalan-soalan alam ghaib kat mamat ni tadi kan. Gua rasa gua tanya soalan tahap pmr je pun.  Takkan salah kut? Mamat ni angin betul laa. Tadi elok gelakkan gua kat taxi stand.  Elok tanya gua macam-macam soalan. Gua ok ja. Bila gua pulak tanya terus jadi patung hidup yang bisu pulak. Amende la.
                 "Bro, kereta peerghh lu ni memang suka suasana sunyi sepi ek. Muzik latar pun tak ada ni. Kalau gua la bro, memang mati kutu. Gua ni celik-celik mata jer, gua dah dengar bunyi gambus abah gua. Gua ni memang membesar dikelilingi bunyi-bunyian." Damia tengok muka si mata cokolat seksi yang dah macam patung hidup pegang stereng. Langsung tak toleh. Langsung tak bagi respon. Jauh sekali nak jawab balik soalan Damia tadi. Ciss, gua ni cakap dengan patung gamaknya kut. Mata hala semula mata ke jalanraya yang gelap didepan. Banyak la pulak kereta. Apasal la malam-malam pun jalan sesak ni. Diorang ni tak nak balik tidur apa? Jari-jemari runcingnya diketuk-ketuk ke dashboard dengan tujuan dapat menarik mata orang disebelahnya ini untuk menoleh. Mata dikerling sedikit ke sebelah.  Si mata cokolat dilihat masih memandang ke depan. Langsung tak pandang pun kat Damia yang masih mengetuk papan dashboard. Issh..gua yang punya peerghh cun ni pun gagal tarik perhatian mamat ni ke. Tak boleh jadi nih!
               Iqram kerling sekilas mata ke arah dashboard. Dia tahu pasti si pipi merah disebelahnya ini hairan dengan sikapnya yang tiba-tiba mengunci mulut. Dia sesungguhnya malu bila si pipi merah ni dapat menebak dirinya dalam pertanyaan yang diajukan tadi. Dia tidak tahu hendak memulakan bicara bagaimana dengan si pipi merah. Dia yang bertanya dia pulak akhirnya yang terperangkap.
                 "Bro, lu ada masalah ke nih?" Damia tadah muka kesebelah. Masih senyap dan tak bereaksi. Damia elus pangkal hidung. " Gua bukan apa. Bukan nak menyibuk pun tapi...kalau memang betul lu ada masalah, boleh jer lu share dengan gua. Gua boleh tadah telinga gua dengar problem lu. Manalah tau gua boleh bagi idea kat lu camner nak settle kan. Kadang-kadang kita ni kena kongsi masalah kita dengan orang gak. Simpan senyap-senyap dalam hati ni bahaya. Nanti sekali dia meletup...berkecai  bro. Gua tengok lu ni, gua memang confirm kerat jari sepuluh laa lu ada masalah. Cer cerita dengan gua apa masalah lu sebenarnya ini."
                Diam lagi.
               Apasal pakat diam terus mamat nih. Gua salah tanya lagi ke nih? ke...gua salah cakap? Apa...suara gua tak cukup sedap didengar ke? Damia garu perlahan kepala. Mati akalnya bila keadaan jadi diam dalam perut kereta. Hanya bunyi angin dari pendingin hawa yang menderu kuat yang diselang seli dengan desir nafas mereka berdua. Damia lepas deheman. Kuat. Cubaan untuk terus menarik perhatian pemandu disebelah yang dia rasa tiba-tiba bertukar mode model handsome peerghh tapi bisu. Namun tetap tak ada sebarang respon. Apa macam gua nak buat lagi ni ek. Karang gua terjun dari kereta lu ni bro. Gua dah super boring ni. Lu gila apa D, nak terjun-terjun ni. Ingat lu Ratu terjun macam Pandela Rinong apa! Dia dah tentu terjun masuk kolam, lu nanti salah-salah masuk gaung terus wassalam. Damia cebik. Ala..gua memain jer aar. Mata tengok orang sebelah balik yang masih kekal di posisi mulut yang terkunci.
               "Err...bro...gua.." Damia toleh sedikit kesebelah. Tengok muka orang sebelah yang macam mati bini Damia memang yakin sungguh ada yang tak kena. Pasti ada kena -mengena dengan soalan yang mamat nih tanya Damia tadi. Awek dia yang Ekin kata aktres terkenal yang meletop lawa itu minta cerai kut. Damia tahulah pelakon yang Ekin cakapkan tu. Selalu jugak tengok muka dia kat surat khabar dan majalah hiburan  entah haperhaper yang Pot rajin beli tiap bulan tu. Bila Damia beritahu Pot citer ni, walla ternganga besar gua Pot.  Pot siap cakap tak sangka pulak pelakon terkenal tu rupa-rupanya awek si mata cokolat seksi ni. Melepas dia nak ngorat mamat mata cokolat nan seksi tak hinggat ni. Kira gempak peerghh betul lah si mata cokolat seksi ni sebab dapat ngorat pelakon paling popular kat Malaysia. Bangga woo!
              Iqram lepas keluhan berat.  Damia kerut dahi. Lain macam punya masalah jer mamat mata cokolat nih.
              "Saya sakit hati bila kena tipu macam ni. Saya tak sangka dia sanggup tipu saya. I hate her! I hate her so much!"
               Walla....kuang kuang kluang man. Gua dah kata. Kan betul. Yes! Yes!
               Damia pusing badan menghala muka ke arah si mata cokolat seksi.  Sebelah kaki dinaikkan ke atas kusyen tempat duduk. Duduk yang mengiring dengan mata dihala terus ke wajah disebelah yang masih memandang ke arah jalanraya didepan. "Ok ok." Tapak tangan kanan dihala  ke sebelah. "Relax aar, bro. Macam ni. Cuba bawak bincang. Cuba tanya awek lu tu apa kes dia tipu lu. Mana tahu dia ada sebab ker. Dia tak nak lu marah dia ker kalau dia cakap terus terang. Lu jangan terus jatuh hukum. Tak best aar macam tu bro. Hero kena aar cool, bro."
              Iqram toleh sekilas ke sebelah. Wajah comel si pipi merah yang sedang memandang ke arahnya ditatap. "Masalah saya ni bukan kecil, D. Ni masalah besar. Sangat besar. Awak tak faham apa yang saya rasa. Awak tak rasa macammana rasanya ditipu oleh orang yang paling awak sayang dalam dunia ni. Saya malu dengan diri saya sendiri." Iqram macam ternampak-nampak senyum mama dan papa. Bibir diketap. Sakit hati bila Mimi sanggup menipunya tanpa sedikitpun rasa bersalah.
              Damia geleng kepala. " Bukan macam tu. Betul gua tak rasa apa yang lu rasa bro tapi tak bermakna gua tak faham. Kecil besar boleh settle bro kalau bincang baik-baik. Takkan lu tak sayang awek lu tu. Mesti sayang kan? Popular peergh tu. Terkenal satu Malaysia. Gempak punya cun,bro. Jangan salah ambilk keputusan yang akan buat lu sesal seumur hidup nanti."
               "Masalah saya rumit, D. Bukan sebarangan masalah."
                Dahi Damia dikerut. " Rumit? Rumit macamana, bro?"
               "D..." Iqram toleh kesebelah. Sepasang mata coklatnya yang indah itu dihala ke arah si pipi merah. "saya baru tahu yang dia..." Iqram kemam bibir. Hati bagai disagat kasar." sebenarnya isteri orang."
                Mata Damia terbuntang pandang si mata cokolat. Haa? Gila perrghh punya kes ni.
               "Awek lu yang boom punya cun tu isteri orang? Biar betul, bro. Apa kes lu berchenta dengan isteri orang. Lu memang tempah maut la nih. Baik siasat betul-betul dulu. Mana tau ni fitnah orang pada lu...pada awek lu. Orang terkenal dan popular macam awek lu tu memang aar tak lari dengan cite-cite tak betul ni."
               Damia tengok si mata cokolat seksi angguk kepala lemah. Terdengar dia lepaskan nafas. Lama. " Dia memang isteri orang. Bukti dah ada...dan dia pun dah mengaku."
             Damia muncungkan bibir dengan kepala yang tergeleng spontan. Macam tak percaya pun ada tapi takkan lah mamat ni nak tipu pulak kan. Tengok muka monyok si mata cokolat seksi ni yang dah mengalahkan unta mati bini memang confirmlah sedang berduka-lara. Patutlah mode ke laut jer dari tadi. Ni rupanya al-kisah punya cerita.  Peerghh betul aar hikayat cinta si mata cokolat ni. Gua boleh beritahu Pot ni dengan kata-kata semangat..lu ada harapan untuk ngorat si mata cokolat seksi ni beb sebab dia sudah kembali single..ahaaks! Kalau Demang tahu ni, confirm gua mampus kena belasah dengan mamat tu...hahaha.
          "Tak apa aar, bro. Kurang-kurang lu kena bersyukur kepada Dia. Lu belum ada apa-apa ikatan dengan awek lu tu. Tidak, memang lu masuk kes makhluk ternaya.". Iqram kerut kening. "Dia? Who?" Damia tepuk dahi. Apa punya mangkuk plastik dia ni. Jari telunjuk kanan Damia hala ke siling kereta "Allah." Iqram dilihat mengelipkan mata sebelum kembali menghala muka ke hadapan. Stereng dipusing membelok ke simpang memasuki taman perumahan tempat tinggal Damia.
          "Bro.."
           "Hmmm..."
          "Habis sekarang macammana dia dengan lu, bro?"
           "Putus lah."
           "Putus?"
           "Dah tu. Gila ker nak ada affair dengan bini orang. Saya masih waras lagi lah, D."
           Damia angguk kepala. Dua ibu jari ditegakkan lalu dihala ke wajah disebelah. "Nasib baik lu waras bro. Cayalah. Terbaek lu, bro."
           Iqram toleh. Kening terangkat. Mata ditala ke arah si pipi merah yang tenang memandang ke arah hadapan.
           "Kalau tak waras kenapa?"
           Damia toleh. Tayang sengih. "Lu bermadu la. Apa lagi. Punya la lembab otak lu nak pick up. Harap muka je peerghh punya handsome. Membazirkan aset kurniaan Allah betul lu ni."
            Iqram besarkan biji mata. Si pipi merah dilihat terus tayang sengih selamba. Dia ni kan mulut memang boleh tahan punya laser.
            Enjin Mercedes sport hitam Iqram dihentikan betul-betul dihadapan pagar rumah sewa si pipi merah sibelahnya ini. Dihala mata memandang ke arah rumah teres setingkat yang sunyi. Sebuah Pesona merah terparkir di halaman. Mata kembali dihala ke dalam perut kereta. Si pipi merah disebelah dilihat Iqram sedang membetulkan beg sandang yang diselempang ke tubuh.
           "Bro, terima kasih hantar gua balik dengan selamat sampai ke pintu pagar rumah."
            Iqram senyum segaris. Angguk." No problem, D. Hari-hari pun tak apa hantar awak. Saya seronok berbual dengan awak."
            Damia tayang sengih."Hari-hari? Lu biar betul, bro. Harus gua bermaharajalela nanti dapat driver yang perrghh punya handsome. Harus gua nanti jadi sasaran awek-awek yang dengki dengan gua sebab dapat rembat driver segak giler macam lu."
          "What? Driver?"
          Damia lempar senyum. "Oklah tu bro. Lu ingat senang ke nak dapat jadi driver awek perrghh punya cun macam gua ni. Lu ni kira bertuah tau sebab terpilih. Lu tak bangga ke? Lu wajib bangga, bro." Damia angkat kening. Sengih makin lebar.
          Iqram geleng kepala. D...D. Macam-macam betul.
          Damia capai pemegang pintu. Ditoleh kembali kesebelah. "Ok, bro. Gua chow. Assalamualaikum. Jutaan terima kasih sebab hantar gua balik malam ni. Dan terima kasih sebab lu sudi cerita masalah lu dengan gua." Damia tolak pintu.
         "D.."
          Tubuh yang separuh sudah terlolos keluar terhenti. Dilabuhkan duduk semula. Damia toleh kesebelah.
          "Thanks atas nasihat tadi."
          Damia sengih. "No hal, bro."
          "D.."
          " Yup.."
          "Boleh terima saya jadi kawan awak?."
          "Walla bro. Gua ok jer. Best woo dapat kawan yang peerghh punya handsome macma lu." Damia kenyit mata. Iqram senyum.
           "Err D.."
           "Ya.."
           "Boleh tak...awak jangan guna lu gua bila dengan saya. Saya rasa macam sedang pakai jeans koyak dengan rambut panjang bila awak cakap macam tu dengan saya."
           Pecah ketawa Damia. Kepala diangguk. Dua ibu jari ditegak dan dihala ke arah si mata cokolat seksi disebelah. Iqram hulur senyum. Manis.
            

10 comments:

Anonymous said...

kakak penulis,apsal n3 ni rasa pendek bangat??..xpuas ati ni..

kc

Anonymous said...

Waaa.... gua rasa mat mata cekelat dah start ada bunga ros dlm hati.... wacayalu D.... for dahling....hahaha....

Eijan said...

Alamak laling, awat pendek bonar ni...baru nak dgr pertanyaan bingka hangus kat D...D awk sudi jadi GF Sy tak? Dah abis pula citer ni....

Kasi up lagi la laling....

Anonymous said...

kucc..tapi le laju laju..plsssss

ajeje said...

Walla kucc....apsal n3 ni pendek sggggtttt....
sweet arrrg mata coklat N D.

nazira azwa said...

Wallah dasyat la D dh kwn ngan si mata cokolat seksi n..

Anonymous said...

Yahoo...mcm gini gua lu akan berkurangan... Tq bingka hangus aka si mata cekelat. N3 kali ni serious pendek sgt, kurang feel. Walau apa pun, gua caya lu, continue with the good job, sista....

nursyafika said...

Hahahah terbaik la......yeahhhhh nk tgu diorg bercinta je ni

muda_13 said...

Saya rasa macam sedang pakai jeans koyak dengan rambut panjang bila awak cakap macam tu dengan saya. Haha, ayat tak menahan, terbaik la D,

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Hati Ini Pilih Kamu

"Saya dah tak ada hak lagi nak duduk kat rumah tu." Rumah tu milik Zainal. Dan isyarat kak long yang humbankan beg pakaian aku be...