Friday, October 12, 2012

EHEM EHEM...SITI, ABANG AKHMAL DAN BEN DAH SEDIA NAK JUMPA TAU..MEH LAH PELUK KAMI!!! KAMI RINDU KAT KORANG SEMUA!!


Ben:
“Papa…boleh tak Ben panggil kakak Siti…mama Siti?”

 Akhmal : 
"Saya mungkin tak pandai nak susun kata-kata atau merangkai ayat-ayat berbunga. Jauh sekali nak menyulam bahasa berjiwa-jiwa tapi saya nak Siti tahu..." Akhmal hela nafas. "saya sukakan Siti sejak pertama kali melihat Siti. Saya...sayangkan Siti. Dan... sehingga kini sayang itu makin bertambah utuh di hati saya. Saya...harap Siti faham maksud saya."

Siti: 
"Saya tak tahu nak cakap apa encik Akhmal, cuma..." Siti hela nafas. Air hangat yang mengalir diseka dengan hujung jari. Akhmal penuh takzim memerhati gerak geri Siti. "Saya rasa sangat gembira hari ini. Gembira sekali." Siti mengatup bibir. Sedih dan gembira saling bersilih ganti. Wajah kacak Akhmal ditatap. Perlahan-lahan bibir mengukir senyum." Terima kasih kerana sudi terima saya yang entah dari mana asal usulnya ini. Terima kasih kerana sudi menerima saya yang serba kekurangan ini. Terima kasih kerana sudi membuatkan saya rasa sangat bahagia hari ini. Terima kasih!"

Dua jiwa saling mengerti bahasa hati masing-masing. Janji diikat.  Catatan jodoh yang terpahat di loh mahfuz termetrai penuh adat dan hukum di kanvas hidup kedua-duanya namun… bahagia itu bukan mudah digenggam. Dugaan hidup itu lumrah.  Kisah silam yang masih samar terus mengejar.  Siapa sebenar dirinya ini? Siti pasrah. Akhmal tahu cinta itu tidak mudah. Onaknya sukar diramal. Siti tidak akan sesekali dipersia. Janji pada-Nya tidak akan sesekali dipermain. Jawapan pasti ditemui. Dia pasti. Sangat pasti!

Sungguhlah bagai dikata, hidup ini tidak seindah yang disangka rupa-rupanya!




Alhamdulillah syukur pada-Nya yang memakbulkan segala-segala perancangan hambanya yangkerdil ini. Ameen..ameen..ameen

Pada semua yang pembaca, pengunjung, teman, kawan, geng bla bla di teratak kucc yang tidak sempurna ini, jutaan terima kasih atas segala sokongan kalian yang tidak pernah pudar dan makin utuh dari dahulu hingga kini...jutaan terima kasih..kucc sayang korang semua..muaaahhhh

Hmmm..nak cakap apa ye..hehehehe...well ini dia yang korang nanti-nantikan..khasnya buat semua yang mengikuti perjalanan kisah Nasi Lemak Buah Bidara dahulu. Siti yang polos, Akhmal yang menawan dan Ben yang comel..harap-harap masih segar dalam hati dan jiwa kalian. Naskhah ini sangat istimewa kerana naskhah ini banyak mengajar kucc erti kesabaran, erti pasrah, erti kemanusiaan..erti kasih sayang..erti cinta. 

Dan untuk segala yang istimewa ini, naskhah versi cetak ini kucc hadiahkan istimewa untuk kalian semua yang kucc sangat sayang. Nasi Lemak Buah Bidara akan menemui anda tidak lama lagi( kucc diberitahu Penerbitan Kaki Novel akan buka pesanan mulai 15 Oktober @ isnin so bolehlah pesan ye)...kucc juga akan buka pesanan untuk sesiapa yang nak memesan menerusi kucc (first 50 sahaja  yer....so cepat bagi nama ok..hehehe)

Mungkin ada yang bertanya apa makna cover itu. Lubang apa pulak tu? Ok,itu lubang pintu.Lubang pintu itu apa maknanya? .Well..masa KN tanya cover macammana yang kucc mahu, kepala pening sungguh mencari gambar yang mampu menzahirkan makna naskhah ini. Yelah kiter bukan orang seni...haram tak pandai. Jenuh jugak minta tolong pakcik google..jumpa la yang rasa-rasa ok kut. Email beberapa gambar sebagai rujukan pihak grafik..moga-moga mereka faham apa yang kucc cuba sampaikan. Alhamdulillah...faham jugak pihak grafik. 

Kepada yang pernah mengikuti perjalanan kisah Siti, Ben dan Akhmal akan faham terjemahan cover ini. Dunia Ben yang sepi, dunia muram Akhmal dan pasti akan simpati pada dunia pilu yang penuh kesedihan Siti. Lubang pintu itu simbol sempadan dua dunia. Jika dintai dari lubang yang sangat kecil itu akan terlihat dunia diluar sana yang indah, penuh bahagia..berwarna-warni, dilatari hamparan kembang-kembang yang cantik namun awas! dunia ini tidak seindah yang disangka. Harap semua boleh faham ye...kalau tak faham jugak..buat2 faham laa...dan gerenti lepas baca dan katam NLBB nih insyaallah akan faham...hehehehe

Last but not least...selamat menjamu jiwa bersama Nasi Lemak Buah Bidara . Moga hidangan ini akan dapat memikat selera hati kalian semua hingga ke aksara terakhir. Ameen.




24 comments:

Anonymous said...

wahhhh tak sabarnya nak dapatkan novel nie..rindu akhmal...rindu siti..rindu ben...

kucc berapa tebal novel nie?

sally

Izz Alejandra said...

dah kuar akhirnya :))

FARADINA AZLIN AZAHAR said...

Saya nak order ngan kucc!!! HEHEHE...

book2...

izzah said...

Nakkkk... order camner dgn kucc nih... tak sabar nyer...

idA said...

salam kucc..

akak nak booking dulu..priority list..tau.. plz with yr signature..

einaz lynna said...

nak jugak berapa harga... ad diskaun ke mcm beli dgn KN.... nak letak nama nur zalina

My Beadz World said...

Nak juga brape kalu boleh siap otograp skali:-)

Eijan said...

Kucc nak peluk 3 beranak tu ketat2...nak order dgn kucc ye...tahniah 1000x (cukup ke) atas kelahiran novel ni....kami tetap sokong kucc.... Don't worry dear....

diari neesa said...

sis,,,kalo sy order ngan sis leh dpt signature x?harga cam ner eyh?
berminat sngt2 ni..

hani said...

mau...mau...satu tuk..haniah hm

ryzatie shaari said...

saya nk order.... haishh x sabar nk dptkan....

Anor said...

tahniah Kucc, akhirnya Nasi lemak buah bidara akan keluar dipasaran
juga. walaupun dh baca di blog Kucc
tapi tak sabar nak beli dn nak baca
lagi sekali. Suka sgt dgn karya-karya
Kucc semuanya best tidak mengecewakan.

kucc_aprilsnow said...


ok ok..yg nk oder sila jenguk tingkap pesanan NLBB yg kucc bukak..nnt kucc hapdet info lengkap kt situ..kalau nnt ada yg nak cancel or nk teruskan sila btaw kucc ye

sally - tenkiu2 dear..kucc pun xtaw sally sbb hanya br dpt cover dr penerbit..ya ampunnn

izz-yessss!

fara - ok,kucc dh add oder ye, tenkiu

izzah- kucc dh add, nnt tgk info kt blog bila semua dh lengkap ye..

kak idA -ok kak, add dah-yes yg oder dgn kucc sure dpt signature kucc..tenkiu kak

einaz - kucc add oder ye...kalau nk cancel nnt ckp ye..diskaun tu leh bg tp xleh mcm penerbit kasi..kucc business kecil2an jer dear..hehehe

my bead - kucc add, signature no prob..rege nnt kasi tau..jenguk kt blog selalu ye..tenkiu dear

eijan-tenkiu3 darling..ok kucc dh add ye

neesa- signature opkos mesti dpt dear..rege nnt kucc btaw sbb xtau lg..kucc add oder, nnt nk cancel btaw

hani-kucc add dah, tenkiu dear

zatie -kucc add dah, tenkiu dear

Anonymous said...

tahniah!!! Sp ben?? Ank akmal ke?? Pnah bc kat blog kucc smpi bab 5 je sbb da kn delete...spoil2..sib baek bk da terbit...hehe..congrats again..mintak bk2 laen pon bole dibukukan yee..amin

kucc_aprilsnow said...

anonymous - yes Ben @ Benjamin anak hero..Akhmal Hafiz..insyaallah..doa2kan ye

diari neesa said...

kucc
nk tnya..list nama yg nk order dkt kucc ada 19 org je ke?nama2 yg lain x appear pun?ke sy yg slh tengok..hihi

kucc_aprilsnow said...

neesa - ada saper2 yg tertinggal ker, tlg inform kalau kucc overlooked..so far ni jer yg oder dgn kucc plus neesa kan.

diari neesa said...

hehe...sy yg tslh tgk kot..by the way,insya Allah,esok sy confirmkan semula ye samaada direct beli melalui sis/KN (^_^)...yg sure NLBB akan kumiliki...

miss nina said...

Mn nk sign kucc juga

kucc_aprilsnow said...

Nina- kalau nak, kucc addkan nama dlm list. Btaw kucc yer.

idA said...

kucc..need yr MBB ac No..to trf the payment for d novel..

My Beadz World said...

Best dan terbaik dah belu semalam sampai pukul 2pagi mengadap.....tahniah semoga dapat menghasil kan novel yang bermutu lagi memang tak rugi membeli buku ni:-)

MIYAMIENATASHA said...

tasha dah baca novel nih,memang best...siti yg cantik,ben yang comel & akhmal yang hensem...:)

MIYAMIENATASHA said...

tasha dah baca novel nih,memang best...siti yg cantik,ben yang comel & akhmal yang hensem...:)

Hati Ini Pilih Kamu

"Saya dah tak ada hak lagi nak duduk kat rumah tu." Rumah tu milik Zainal. Dan isyarat kak long yang humbankan beg pakaian aku be...