Monday, September 27, 2010

Songket Hijau Buat Ku'a - Bab 32

Bab 32

"hijau lagi?..tak dak warna lain ka hang ni."

"Cantik apa hijau lumut ni."

"cukup cukup la hijau tu. Takkan kat masjid pun hang nak pakai hijau gak. Tak kena la, issy biul la hang ni Ku'a. kesian dia hang tau, mau kena gelak kat orang masjid ikut kepala katak hijau hang tu 24 jam."

"dia tak kata apa pun. Ikut suka aku ja dia kata. Hang tu pandai ja."

"ya la, nak bantah lagu mana. Hang monopoli semua. Tak kuasa dia nak bukak mulut. Nanti karang hang merajuk panjang dia pulak yang susah. Nak tak nak ikut ja la walau tanpa kerelaan hati. Hijau pun hijau lah janji dapat kawin dengan hang si ratu katak pisang."

"dengki la tu kan. "

"tak kuasa aku nak dengki kat hang, takdah pekdahnya pun. Issy, tukar la weh. Buruk la hijau lumut ni. Dah macam taik lembu ja aku tengok. Tukar la warna yang lembut sikit. Ni kat masjid la weh. Putih ni kan cantik Ku'a. Putih la baru kena dengan majlis di masjid. Bersih dan suci. Tukar no?"

"weh tu hijau lumut la, taik lembu hotak hang. Aku taknak putih. Hang nak hang ja ambik masa majlis dengan Mus nanti."

"ketegaq hang ni sama besaq dengan Gunung Jerai tu hang tau dak. Tak padan ngan kurus keding."

"amboi sesedapnya aja mengata aku ya."

"mana ada mengata hang, aku cakap depan hang ni. Mengata tu cakap kat belakang hang dan hang tak dengaq. Ni hang dengar...live tu!"

"ok kak, hijau lumut ni ya untuk akadnikah. Fitting nanti kami mai berdua."

"dah final ka ni Ku'a. Hijau ni? Hijau taik lembu ni ka?"

"hijau lumut Azad!"

"ya la, ya la. Issy dia ni memang la tau."

"berdua dengan cik ni?"

"dak eh. Dengan ehem ehem dia la kak. Saya coming soon."

"boleh ja buat sama dengan aku kan hang tu aja juai mahal."

"tak hingin aku. Rosak majlis gilang gemilang aku nanti pasal hang. Majlis bertemakan hijau...hijau katak pisang."

"amboiii mulut. Aku sumpah nanti hang jadi katak pisang baru padan."

"issy cabui la mulut hang ni Ku'a."

"padan muka hang."

"katak pisang kejam rupanya hang ni. Malangnya laki hang Ku'a...dah la dapat bini keding, kejam lagi...katak pisang pulak tu, kesian kesian..."

"Azad!"

* * * * * * *

Sedih?...tipulah kalau kata hati kecil ini tidak langsung disinggahi rasa itu. Bohonglah kalau jiwa ini tidak tersiat dengan keputusan dia ...tapi daya apa lagi yang diri ini ada. Itu haknya. Hak yang tidak boleh dicabar walau dengan mana-mana akta sekalipun. Soal hati..soal perasaan mana mungkin boleh disua-sua. Mana boleh ditegah-tegah. Mana boleh dicuba-cuba. Mana boleh dipaksa-paksa!

Kecewa?...kalau dikatakan tidak, sah dia penipu paling hina di muka alam ini. Mana mungkin tidak! Tuhan sahaja yang tahu pilu lara dijiwa tapi cuba disembunyikan bibit bibit itu kala berdepan dengan dia waktu itu. Cuba disembunyi dengan lontaran suara ceria bersilih ganti ucap tahniah. Cuba ditabir dengan pelangi berwarna warni biarpun pelangi sebenar dihatinya sudah bertukar kelabu pekat...kelam.

Selama ini dia khilaf membaca riak wajah si dia. Silap menilik hati sang bunga. Tersasar menyimpul kata. Tidak langsung terduga duduk sebenar ceritera mereka. Rupa-rupanya dia bertandak riang seorang diri selama ini sedangkan si dia sekadar memerhati.

Butanya mata hati lelakinya selama ini pada kemesraan yang dihulur.

Lalu, ikhlaskah melepaskan dia pada jejaka lain?

Ya, dia ikhlas melepaskan bunga hatinya itu. Seikhlasnya merelakan si dia mengorak langkah demi membina bahagia yang hakiki. Bahagia si dia, dia juga cuba menanam benih bahagia. Demi sayang yang tidak bertepi, demi kasih yang yang tekat bersulam dihati dia tega dengan takdir ini. Suratan yang sudah tersurat di depan mata ini cuba didakap kejap dijiwa lelakinya. Redha itu ada hikmahnya.

Semoga berbahagia hingga ke hujung nyawa Ku'a...

Selamat tinggal belahan jiwa...

2 comments:

Iffahnazifa said...

Aduh, saspen betul.
Sape la yg si ku'a ni pilih ya?

kucc_aprilsnow said...

iffa - adeh, xdpt teka ker...clue2 dia kucc pong...

Hati Ini Pilih Kamu

"Saya dah tak ada hak lagi nak duduk kat rumah tu." Rumah tu milik Zainal. Dan isyarat kak long yang humbankan beg pakaian aku be...